© Jan Vens

Gent dreigt ermee 200 private krotwoningen over te nemen en zelf te renoveren

GENT -

In Gent dreigt het stadsbestuur ermee het beheer van 200 krotwoningen over te nemen indien de eigenaar het pand niet in ere herstelt. De stad kampt met krapte op de woningmarkt en vastgoed is er peperduur.

Bron: BELGA

Toch staan vandaag 2.000 woningen op de lijst van leegstaande, verwaarloosde en onbewoonbaar of ongeschikt verklaarde woningen. Een klein deel daarvan, zowat 200 kroten, staat langdurig leeg en wordt verwaarloosd door een eigenaar die hardnekkig weigert te renoveren.

De Stad wil die gebouw zelf opwaarderen en verhuren via het Sociaal Verhuurkantoor Gent. De eigenaar verliest alle zeggenschap maar krijgt wel een jaarlijkse vergoeding die overeenstemt met de onroerende voorheffing.

Het sociaal beheer kan tot 9 jaar duren, tot de stad zijn investering in de renovatie heeft terugverdiend. Schepen van Wonen Tine Heyse (Groen) spreekt van een “uiterste remedie”, die haar wettelijke basis put uit de Vlaamse Codex Wonen. Het systeem wordt ook al in andere Vlaamse steden en gemeenten toegepast.

LEES OOK. Leegstandspotters, verplicht herstel en zelfs panden ‘afpakken’: Gent draait vijs aan voor lakse huiseigenaars

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer