© Mori Kirara Zoo

Mysterie rond aap die in isolatie zat en plots toch een jong kreeg, is ontrafeld

Het was lange tijd een raadsel hoe Momo, een Japanse aap die in gevangenschap leeft, plots een jong kreeg terwijl ze alleen in een kooi leefde. Maar nu lijkt het mysterie te zijn ontrafeld.

Bron: De Telegraaf

Momo, een gibbon in een Japanse dierentuin, beviel tot verbazing van haar verzorgers in 2021 van een baby-aapje. Dat was bijzonder, want de vrouwtjesaap zat in isolatie. Ze had weliswaar twee mannetjes-gibbons als buren, maar die hadden geen toegang tot haar kooi.

Twee jaar later is er eindelijk een oplossing voor het mysterie. Onderzoek van dna van de baby-gibbon heeft uitgewezen dat de 34-jarige Itoh, een van de ’buurmannen’, toch de vader is. Hoe hij erin is geslaagd om Momo te bevruchten is nog niet met zekerheid vastgesteld, maar een gaatje met een diameter van amper een centimeter in de muur van haar verblijf is ’zeer waarschijnlijk’ gebruikt door Itoh om te paren met zijn buurvrouw. “Hij is heel lenig”, aldus een verzorger.

“Het kostte ons twee jaar om erachter te komen, omdat we niet dichtbij genoeg konden komen om monsters te verzamelen, ze was erg beschermend voor haar kind”, zegt dierenverzorger Jun Yamano in Nagasaki.

Het park wil vader, moeder en het jong nu mogelijk samen in een kooi plaatsen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer