Wat een strijd! Mathieu van der Poel klopt Wout van Aert en pakt vijfde wereldtitel na razendsnelle cross in Hoogerheide

Wat een strijd. Mathieu van der Poel heeft zondagmiddag in Hoogerheide zijn vijfde wereldtitel veldrijden gepakt na een ongelooflijk spannende strijd met Wout van Aert. Het kwam tot een sprint en MVDP zette heel vroeg verschroeiend aan, waardoor Van Aert hem niet meer kon inhalen. In de achtergrond toonde Eli Iserbyt zich ‘the best of the rest’.

Jonas Withouck

Een opvallend beeld voor de start: Wout van Aert moest op de tweede rij starten en koos ervoor om pal achter Mathieu van der Poel te gaan staan. Onze Noorderburen namen een scherpe start met een indrukwekkende sprint van Lars van der Haar, maar ook Van Aert was bij de les en was vrijwel meteen de eerste Belg in koers.

Na nog geen halve ronde zat het werk van Van der Haar er al op en zaten de grote twee al op kop: Wout versus Mathieu, de strijd was begonnen. Bij de eerste passage aan de finish was het verschil met ‘de rest’ al zestien (!) seconden. Het ging waanzinnig snel op het droge parcours - de tweede ronde werd aan bijna 29 (!) kilometer per uur gemiddeld afgewerkt.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Tijdens de openingsronden was het Van der Poel die verschillende keren het gashendel opentrok. De Nederlander bestookte onze landgenoot tijdens de tweede en derde ronde met enkele stevige versnellingen, maar Van Aert gaf geen krimp.

Ook spannende strijd om brons

In de achtergrond was er ondertussen een nieuwe cross begonnen: de strijd om plaats drie leek aanvankelijk een Belgisch onderonsje te worden. Revelatie Gerben Kuypers reed een dijk van een koers en kreeg Michael Vanthourenhout bij zich. Iets over halfweg koers moest Kuypers toch de rol lossen en was de Belgische kampioen op weg naar brons… tot Vanthourenhout pech had en toch weer opgepeuzeld werd door de achtervolgers.

Ook de strijd om de wereldtitel bleef razend spannend. Elk om de beurt probeerden Van Aert en Van der Poel elkaar te lossen, maar de twee topfavorieten waren alweer heel erg aan elkaar gewaagd en een sprint leek onvermijdelijk. “Ze gaan elkaar er niet af krijgen”, zei ook Sven Nys in de live-uitzending van Sporza.

© BELGA

Ook in de laatste ronde konden de twee elkaar niet lossen. De balkjes werden niet meer gebruikt om ervandoor te gaan en de onvermijdelijke sprint kwam er. Van der Poel ging héél vroeg aan en sprintte ongrijpbaar naar zijn vijfde wereldtitel. In de achtergrond vervolledigde Eli Iserbyt het podium.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Top tien:

1. Mathieu van der Poel (NED)

2. Wout van Aert +0”

3. Eli Iserbyt+12”

4. Lars van der Haar (NED) +13”

5. Michael Vanthourenhout +46”

6. Gerben Kuypers +54”

7. Niels Vandeputte +57”

8. Laurens Sweeck +59”

9. Cameron Mason (GBR) +1’08”

10. Clément Venturini (FRA) +1’30”

© BELGA

Winnaars WK Hoogerheide 2023:

- Junioren vrouwen: Isabella Holmgren (CAN)

- Junioren mannen: Léo Bisiaux (FRA)

- Beloften vrouwen: Shirin van Anrooij (NED)

- Beloften mannen: Thibau Nys

- Vrouwen: Fem van Empel (NED)

- Mannen: Mathieu van der Poel (NED)

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Lees meer