Matteo Simoni.© Nick Decombel Fotografie

Matteo Simoni en Joke Emmers winnen Ensor, ‘Close’ grootste slokop van Vlaamse filmprijzen

Zaterdagavond zijn in het Kursaal van Oostende de Ensors uitgedeeld, dat zijn de belangrijkste filmprijzen van ons land. Grootste slokop was ‘Close’, de Vlaamse prent die ook kans maakt op een Oscar. Met Matteo Simoni en Joke Emmers vielen er ook twee Limburgers in de prijzen.

evdg

De awardshow in het Kursaal van Oostende werd gepresenteerd door radiopresentatrice Kawtar Ehlalouch en stand-upcomedian Erhan Demirci. Erhan Demirci en Kawtar Ehlalouch openden de ceremonie. In een mix van live-uitreikingen en terugblikken naar het afgelopen Filmfestival van Oostende werden de winnaars van maar liefst 22 categorieën bekendgemaakt.

Beste film

Close is de absolute winnaar in de categorie film. De prent van Lukas Dhont wist zes van de dertien nominaties te verzilveren, met de Ensors voor Beste Film, Beste Regie (Film), Beste Scenario (Film), Beste Acteerprestatie in een Hoofdrol (Film) voor Eden Dambrine, Beste D.O.P. voor Frank van den Eeden en Beste Geluid voor Yanna Soentjens en Vincent Sinceretti.

Beste Regie Film Close

Close werd op de voet gevolgd door Zillion. De film van Robin Pront wist vier Ensorprijzen in de wacht te slepen. Matteo Simoni werd bekroond met de Ensor voor Beste Acteerprestatie in een Ondersteunende Rol (Film) voor de vertolking van Dennis Black Magic. De overige prijzen voor Zillion waren voor Beste Art Direction van Geert Paredis, Beste Kostuum voor Catherine Van Bree en Beste Montage voor Bert Jacobs.

Zillion was daarnaast de Vlaamse film die het meeste publiek op de been wist te krijgen, waarvoor Matteo Simoni en Hilde De Laere, producent, de Box Office Award in ontvangst mochten nemen.

Beste acteerprestatie Zillion© NIck Decombel Fotografie

Fictieseries in de prijzen

Voor televisie was Roomies de grote winnaar. De productie van regisseurs Kato De Boeck en Flo Van Deuren, werd bekroond met de Ensors voor Beste Fictie-Serie, Beste Scenario (Fictie-Serie), Beste Regie (Fictie-Serie) en Beste Muziek. Het regisseursduo van Roomies mocht eerder deze week eveneens de Ensor voor Belofte van het Jaar in ontvangst nemen.

Beste Scenario Serie Roomies© NIck Decombel Fotografie

Ook het transformatiewerk in Nonkels bleef niet onopgemerkt: Dorien Van Poucke mocht de Ensor voor Beste Make-Up in ontvangst nemen. Twee actrices wisten een Ensor te verzilveren voor hun opmerkelijke acteerprestaties. Maaike Cafmeyer, die in de huid kroop van Chantal Vantomme tijdens de komische politieserie Chantal, won de Ensor voor Beste Acteerprestatie in Hoofdrol (Fictie-Serie). Joke Emmers ging aan de haal met de Ensor voor Beste Acteerprestatie in Ondersteunende rol (Fictie-Serie) voor haar rol als Marie in Billie vs Benjamin.

Joke Emmers.© Nick Decombel

Daarnaast vielen ook Onze Natuur en Metissen van België in de prijzen. Zij waren de winnaars in de categorieën Documentaire Film en Documentaire Serie. De Ensor voor Beste Jeugdfictie ging naar #LikeMe. Voor Beste Animatie ging de Ensor naar Tom Vangestel en Freek Quartier voor Interstellar Ella.

Beste Documentaire Film Onze natuur© Nick Decombel

‘Rebel’ verliest

De afgelopen week werd er tijdens Filmfestival Oostende vooruitgeblikt naar het Gala van De Ensors. Ook daar werden al enkele winnaars bekendgemaakt. Nobody Has to Know won de Ensor voor Beste Franstalige Belgische productie. De Acht Bergen van regisseursduo Charlotte Vandermeersch en Felix van Groeningen viel in de prijzen met de Ensor voor Beste Coproductie.

Uit een shortlist van vijf kortfilms won Licht van Sarah Lederman de Ensor voor Beste Kortfilm. Tot slot reikte vzw De Ensors voor het eerst de Ensor voor Uitzonderlijke Verdienste uit aan Joop Daalmeijer en reikte het Filmfestival van Oostende een Lifetime Achievement Award uit aan François Beukelaers.

Opvallend: Rebel, de film van regisseursduo Adil El Arbi en Bilall Fallah, kon geen enkele van haar elf nominatie verzilveren.

De Ensors zijn een initiatief van Filmfestival Oostende (FFO) en de organisatie is in handen van vzw De Ensors met de steun van het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF). De volgende editie staat ook alweer gepland: op 3 februari 2024 worden opnieuw Ensors uitgereikt.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer