© BELGA

Rani Rosius duikt in Gent onder EK-limiet, wisselend succes voor wereldkampioene Noor Vidts

Jolien Boumkwo heeft zaterdag op de IFAM in Gent voor de tweede keer in een week tijd het Belgisch record kogelstoten in zaal scherper gesteld. Ze kwam tot 17m24.

Bron: BELGA

Vorige week bracht Boumkwo het BR op haar naam door 17m01 te stoten. Daar deed ze nu dus nog een flinke lap bij. De limiet voor het EK indoor in Istanboel staat op 18m60, maar Boumkwo is niet kansloos om zich via de World Rankings te plaatsen. Voor aanvang van de IFAM was de Gentse 25e op de kwalificatieranking, terwijl er 18 plaatsen te verdelen zijn.

“Ik geef mezelf een hele kleine kans op het EK, maar het blijft wel een kans”, zegt Boumkwo zelf over eventuele deelname aan het EK. “Ik heb er geen doel van gemaakt, en daarom heb ik ook geen stress. Volgens mij is dat de reden dat ik zo goed presteer. Dat ik vandaag het BR zou bijstellen, had ik totaal niet verwacht, want gisteren had ik nog een verjaardagsfeestje. Ik ben op tijd gaan slapen en heb er niks gedronken, maar deze ochtend voelde ik mij toch een beetje alsof ik zwaar was uit geweest.”

Boumkwo zegde de topsport enkele jaren geleden vaarwel, maar staat er nu weer. “Op vakantie in Frankrijk heb ik plots tegen mijn vriend gezegd dat ik weer atletiek wou gaan doen”, vertelt ze daarover. “Dat de omkadering nu veel beter is dan enkele jaren geleden binnen de Vlaamse Atletiekliga, heeft natuurlijk geholpen om mij opnieuw te motiveren.”

© BELGA

Camille Laus maakt zeer degelijke beurt bij experiment op de 800 meter

Camille Laus is zaterdag als zevende geëindigd op de 800 meter bij de IFAM in Gent. De Belgian Cheetah klokte bij haar tweede wedstrijd op die nieuwe afstand een dik persoonlijk record van 2:05.98.

Vorige week debuteerde Laus in Nantes op de 800 meter in 2:09.02. Daar ging ze in Gent dus meer dan drie seconden onder. Ze blijft wel nog ver verwijderd van de EK-limiet, die op 2:02.20 staat. De winst was zaterdag voor de Française Agathe Guillemot in 2:03.67.

© BELGA

“Hier ben ik blij mee”, zei Laus na afloop. “Maar echt verrast ben ik niet. Ik wist na vorige week dat er nog veel te winnen viel door beter in te delen. Toen was ik iets te snel gestart, nu iets te traag. Op het einde was ik niet dood, dus het kan zeker nog sneller. Ik weet alleen niet of het nog voor dit seizoen zal zijn, want mijn twee komende races zijn 400 meters. Voor het BK twijfel ik nog tussen de 400 meter en de 800 meter.”

Dat Laus zich de komende weken weer op de 400 meter richt, heeft alles te maken met de Belgian Cheetahs. Die moeten zich plaatsen voor het EK indoor in Istanboel op basis van hun opgetelde individuele tijden. “We zijn sterker als team, dus die kwalificatieregel speelt niet in ons voordeel”, weet Laus. “En toch geloof ik er wel in. Ik wil ook altijd blijven deel uitmaken van de Cheetahs. Dus zelfs als ik ooit helemaal overstap naar de 800 meter, zal ik nog af en toe een 400 meter blijven lopen.”

Rani Rosius duikt onder EK-limiet, Delphine Nkansa is nóg sneller

Rani Rosius heeft zich zaterdag bij de IFAM in Gent geplaatst voor het EK indooratletiek in Istanboel op de 60 meter. Ze klokte 7.23. Delphine Nkansa, die al zeker was van het EK, deed nog beter met 7.21.

Het was al in de reeksen dat Rosius zich verzekerde van het EK, waarvoor 7.24 vereist is, met een persoonlijk record van 7.23. Nkansa was daar één honderdste sneller met 7.22. In de finale deed Nkansa nog één honderdste beter met 7.21. Rosius liep 7.26. Het jonge Belgische spurtduo sluipt stilaan dichter bij het Belgisch record van Kim Gevaert, dat sinds 2007 op 7.10 staat.

© BELGA

“Na mijn sterke zomerseizoen had ik een beetje schrik dat de mensen naar mij gingen kijken”, zei Nkansa na afloop. “Gelukkig liep ik al vroeg dit seizoen de EK-limiet en was de druk weg. Ik ben blij met de tijden die ik nu loop, maar ik wil nog sneller. Met dit niveau kan ik in Istanboel wel iets gaan doen. Ik mik er op de finale.”

Rosius is iets minder ambitieus voor het EK. “De finale? Dat lijkt me niet realistisch”, zegt ze. “Ik ga voor de halve finales. Met deze limiet ben ik alvast in de wolken. Vorige week zag ik al eens 7.24 op het scorebord staan, maar werd mijn chrono nog bijgesteld naar 7.26.” In de finale kon de Limburgse haar prestatie zaterdag niet meer herhalen. “Ik probeerde nog om mijn focus terug te vinden voor de finale, maar dat is niet gelukt. Het vat was af. Maar het seizoen is nog jong, dus het is mooi dat ik nu al een persoonlijk record in de benen heb”, besluit Rosius.

Wereldkampioene Noor Vidts laat wisselende indruk tijdens driekamp

Noor Vidts heeft zaterdag een wisselende indruk gelaten tijdens de driekamp bij de IFAM in Gent. De regerende wereldkampioene op de vijfkamp kwam tot 1m80 in het hoogspringen, 13m77 in het kogelstoten en 8.38 op de 60 meter horden.

Op een maand van het EK indooratletiek in Istanboel vormde de IFAM voor Vidts een interessant testmoment. Met 1m80 in het hoogspringen kwam ze tot op vier centimeter van haar persoonlijk record. Met 13m77 in het kogelstoten bleef ze 45 centimeter onder haar persoonlijk record. Vooral de horden vielen wat tegen, want ze bleef 23 honderdsten boven haar persoonlijk record.

© BELGA

Op de 400 meter liepen Belgian Cheetahs Hanne Claes en Helena Ponette persoonlijke records van respectievelijk 52.97 en 53.38. De EK-limiet staat op 52.20. Ponette legde zichzelf een stevige avond op, want ze liep ook de 300 meter. Ook daar zette ze een persoonlijk record van 37.41 neer.

Op de 3000 meter flirtte John Heymans met de EK-limiet van 7:44.00. Hij liep een persoonlijk record van 7:45.48. Ismael Debjani klokte 7:49.08.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer