Smeulend zinkpoeder bij Haven Genk veroorzaakt hevige rookontwikkeling.© Chris Nelis

Smeulend zinkpoeder bij Haven Genk veroorzaakt hevige rookontwikkeling

Genk -

In een van de hallen van Haven Genk in de Kolenhavenstraat is vrijdagochtend een berg zinkoxidepoeder beginnen smeulen. De oorzaak is nog onduidelijk. De brandweer heeft de brandhaard verstikt met zand.

Chris Nelis en Olivier Simons

Een van de werknemers stelde vrijdagochtend rond 6.15 uur vast dat er een dichte rook opsteeg uit een berg zinkoxidepoeder. Dat poeder was een restproduct dat aan Haven Genk geleverd was. Het werd in de hal gestockeerd om later weer verder getransporteerd te kunnen worden. “De bovenste laag van de berg zinkoxidepoeder van ongeveer 30 m³ was beginnen smeulen”, zegt kapitein Rob Reynders van de brandweer Oost-Limburg. “Dat zorgde voor heel wat rookontwikkeling en fijn stof in de hal, waardoor de zichtbaarheid beperkt was.”

De brandweer besloot de brand te blussen met zand in de plaats van water. “Ons bluswater was anders verontreinigd geraakt. Omdat we het water niet konden opvangen, zou er een risico op milieuschade zijn geweest als het in contact kwam met de natuur. Daarom hebben we het poeder met een bulldozer in een container gedumpt en afgekoeld met zand. Op die manier hebben we de brand verstikt.”

“Dat nam wel heel wat tijd in beslag. Pas rond 13 uur zijn we teruggekeerd naar de kazerne. Al bij al is de schade in de hal beperkt gebleven. Het vuur is niet verder uitgebreid. De precieze oorzaak van de brand is niet duidelijk. Er is alleszins geen sprake van kwaad opzet.”

Beperkte impact

Wouter Machiels, verantwoordelijke voor het operationele gedeelte van Haven Genk, zegt dat het waarschijnlijk om spontane ontbranding gaat. “Toen de brand geblust was, kon alles weer normaal verlopen. Niemand van onze werknemers raakte bevangen door de rook, en ook op onze werking heeft de brand amper een impact gehad.” 

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer