© AP

Verenigde Staten zijn pro deelneming Russische atleten aan Olympische Spelen onder neutrale vlag

De Verenigde Staten hebben zich donderdag uitgesproken voor de deelneming van Russische en Wit-Russische atleten aan de Olympische Spelen onder neutrale vlag en zonder nationale emblemen. Daarmee is een debat opnieuw op gang gebracht, dat in een stroomversnelling komt nu de Olympische Spelen van 2024 in Parijs naderen.

Bron: BELGA

Als atleten worden uitgenodigd voor een internationaal sportevenement zoals de Olympische Spelen, “moet het absoluut duidelijk zijn dat ze niet de Russische of de Wit-Russische staat vertegenwoordigen”, zei woordvoerster Karine Jean-Pierre van het Witte Huis. 

“Het gebruik van Russische en Wit-Russische vlaggen, emblemen of volksliederen moet ook worden verboden. De Verenigde Staten hebben de schorsing van sportinstanties van Rusland en Wit-Rusland van internationale sportfederaties ondersteund”, herinnerde ze.

Het al dan niet deelnemen van deze atleten aan de Olympische Spelen van 2024 is een even gevoelige als politieke kwestie. Sinds de Russische invasie van Oekraïne, eind februari 2022, zijn Russen en Wit-Russen verbannen van de meeste mondiale sportevenementen.

© AP

Oekraïne wil dat dit zo blijft en dat Russische atleten niet mogen deelnemen aan de Olympische Zomerspelen van 2024. Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) ontstak eind januari de lont door een stappenplan voor te stellen om de terugkeer van verbannen atleten onder neutrale vlag mogelijk te maken op voorwaarde dat ze “de oorlog in Oekraïne niet actief hebben gesteund”.

“Geen enkele atleet mag worden uitgesloten van competitie op basis van zijn paspoort”, aldus het uitvoerend comité van het IOC. Onaanvaardbaar voor Kiev, dat onmiddellijk dreigde de Spelen te boycotten en het IOC ervan beschuldigde “een promotor van oorlog, moord en vernietiging” te zijn. Oekraïne wordt gesteund door de Baltische staten en Polen die ook dreigen met een boycot.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer