Plofkraakbende in actie. Beelden van Duitse politie.© Bayerisches Landeskriminalamt

Ook huiszoeking in Maasland in onderzoek naar plofkraakbende die al 5,2 miljoen euro buit maakte

Maasland -

In het onderzoek naar een internationale plofkraakbende die vanuit Roermond opereert, is ook huiszoeking verricht in de grenszone Maasland. De bende die sinds 2021 actief is, blies in Duitsland zeker 50 geldautomaten op en maakte 5,2 miljoen euro buit.

Marij Wyers

De explosies hebben voor 6 miljoen euro schade aangericht. Tijdens de internationale actie van afgelopen maandag werden negen verdachten aangehouden. Ze variëren in leeftijd tussen 25 en 41 jaar en hebben deels dubbele nationaliteiten. Drie leden van de bende zijn nog voortvluchtig. Volgens de politie in Beieren hebben de negen naast de Nederlandse ook de Marokkaanse, Afghaanse, Turkse en Roemeense nationaliteit.

Koevoeten

De plofkraakbende sloeg telkens toe in de Duitse deelstaten Beieren en Baden-Württemberg. Volgens de Duitse politie is de basis van de bende in Roermond gevestigd. Daar viel de politie maandag binnen in een autobedrijf. Daar lagen explosieven en er stond een Audi RS6 Avant die mogelijk als vluchtauto is gebruikt. Uit het onderzoek is gebleken dat de bendeleden vanuit Nederland richting Duitsland vertrokken, braken daar met koevoeten de toegangsdeur open en voerden dan de plofkraak uit. Met de buit gingen ze op de vlucht. Een geslaagde kraak kon 250.000 euro opbrengen.

Zware explosieven

Voor de invallen werden 270 politieagenten ingeschakeld. Die hebben in totaal vijftien panden doorzocht in Utrecht, Roermond, Echt, Posterholt en één in het Maasland. In totaal werden negen pakketten zware explosieven gevonden bij de doorzoekingen. Die waren al klaargemaakt voor toekomstige plofkraken. De speurders vonden er nog veel cash, gsm’s, stroomstootwapens, handschoenen, koevoet, voorhamers, navigatiesystemen, digitale radioscannner en dure horloges en handtassen. Het specifieke resultaat van de inval in het Maasland is niet bekendgemaakt. Het parket Limburg werd in kennis gesteld van het internationaal onderzoek. Politie Maasland verleende bijstand bij de inval.

Internationaal onderzoek

Het onderzoek naar de plofkraakbende is in mei vorig jaar opgestart door politie en justitie in de Duitse deelstaten Beieren en Baden-Württemberg en de Nederlandse politie. Ze volgen al bijna een jaar de handel en wandel van de criminele groepering in Nederland, die zich sinds 2021 zou bezighouden met plofkraken in beide deelstaten. Daarbij zouden zeker vijftig geldautomaten tot ontploffing zijn gebracht. De buit bedroeg 5,2 miljoen euro, de schade dik 6 miljoen euro.

(maw)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer