Themabeeld — © Shutterstock
Tot 12 jaar cel en 2,3 miljoen euro aan boetes geëist voor cocaïnewasserij in Zutendaal
Een man (41) uit Oosterzele riskeert 12 jaar cel voor het leiden van een cocaïnewasserij in Zutendaal en 2 plantages in Hasselt en Borgloon. Samen met 18 andere beklaagden stond hij voor de rechter.
Op 19 juli 2018 kreeg de politiezone CARMA de opdracht van het Brussels parket om een man uit Zutendaal te arresteren. Aan de woning in de Langendijkstraat troffen ze de man niet aan, maar de inspecteurs controleerden wel een geparkeerde Citroën Jumper. De laadruimte was gevuld met vaten met restanten van chemicaliën. De politie ging daarom over tot een inval waardoor de cocaïnewasserij in beeld kwam. De kelder van de woning was uitgerust met een ketel, droogzwierder, stamper, mallen, stempels en een grote hoeveelheid grondstoffen voor het wassen van coke.
Door het onderzoek naar de Citroën, gehuurd door een vijftiger uit Bilzen, kwamen er twee nieuwe locaties in beeld. In een woning in Hasselt werd een actieve cannabisplantage van 586 oogstrijpe planten blootgelegd. Op de zolderverdieping van een huis op het Stationsplein in Borgloon werden 307 planten ontdekt.
Bigbags uit Colombia
De 41-jarige Nederlandse man uit Oosterzele, die volgens de procureur als organisator naar voren komt, werd aan het dossier gelinkt door informatie over een driedaags reisje naar Colombia in december 2018, samen met zijn vermoedelijke 27-jarige rechterhand uit Antwerpen. Na terugkomst werd er volgens de aanklager via een stroman een firma opgericht en een loods in Balen gehuurd. De zaakvoerder zou nadien in opdracht van de veertiger een bestelling van 60 bigbags koperpoeder geplaatst hebben bij een Colombiaans bedrijf.
Het plan was om de bestelling via de boot in de haven van Antwerpen te leveren en naar de locatie in Balen te brengen. Zover kwam het echter niet. Op 7 maart 2019 werd een deel van de lading in Colombia in beslag genomen. “Koperpoeder is een goed middel om cocaïne in te verstoppen. Het maskeert en zorgt ervoor dat de drugs minder snel ontdekt worden. Deze bestelling ging over in totaal 6 ton, waarvan 2,2 ton cocaïne”, zo stelde de aanklager.
Dumping van 17.000 liter afval
Volgens de procureur wijzen de vondsten van materialen en grondstoffen in Zutendaal op eerdere extracties. Maar ook twee dumpingen in Lommel en Pelt van afvalstoffen die gebruikt werden in cocaïnewasserijen, in april 2018, maken dat volgens de aanklager duidelijk. “Dat waren de enige dumpingen van dat jaar in heel het land. Deze dossiers kunnen aan elkaar gelinkt worden door de Spaanse opschriften op de vaten. Het ging over 17.000 liter afval.” Volgens de aanklager goed voor het wassen van 1.350 kilogram cocaïne. “Maar ik milder die hoeveelheid tot 300 kilo voor de berekening van het vermogensvoordeel. Ik vraag op basis hiervan een verbeurdverklaring van 8 miljoen euro.”
Uiteindelijk werden er negentien verdachten aan het dossier gelinkt. De 41-jarige man uit Oosterzele wordt gezien als de leider en ‘de man met het geld’. “Hij beheerde alles”, zo vatte de procureur zijn rol samen. Zijn 27-jarige rechterhand zou de precursoren geleverd hebben en een 56-jarige Nederlander wordt gezien als het financiële brein die zorgde voor de structuur binnen de organisatie. Andere verdachten zorgden dan weer voor locaties voor de plantages en wasserij, opslagplaatsen en voertuigen, of ze stonden in voor het produceren, transporteren of dumpen van chemicaliën en afval.
Verder stond er ook een inspecteur uit Kortessem terecht die de organisatie zou geholpen hebben bij het checken van nummerplaten van politievoertuigen. “De organisatie was bijzonder gestructureerd en alles was goed gepland. Ze gingen enorm ver, ze legden contacten op politieniveau en ze deinsden niet terug om mensen te bedreigen met de dood. We vonden tijdens de huiszoekingen vier vuurwapens”, aldus de aanklager.
Tot 12 jaar cel
De aanklager eist voor de 41-jarige spilfiguur een celstraf van 12 jaar. Zijn vermoedelijke rechterhand riskeert 10 jaar cel. De andere verdachten moeten vrezen voor opsluitingen tussen 14 maanden en 9 jaar. In totaal wordt er een bedrag van 2,3 miljoen euro aan boetes gevraagd, verdeeld over bedragen tussen 800 euro en 800.000 euro.
De veertiger ontkent zijn rol: “De procureur heeft er een heel groot verhaal van gemaakt, maar het klopt gewoon niet. Ik heb een blanco strafblad, ik heb een kindje en ik ben aan het werken bij een autoverhuurbedrijf. Ik heb er niets mee te maken.”
Volgens de verdediging is het dossier bovendien niet betrouwbaar en zouden afgeluisterde Turkse gesprekken niet correct vertaald zijn. De rechter beslist tijdens de beoordeling van de zaak of de gesprekken in het dossier geweerd moeten worden of niet.
Vonnis wordt voorzien in maart.