Wie Volgograd binnenrijdt, ziet nog altijd een bord met de oude naam Stalingrad erop.© AFP

Nieuw beeld van Jozef Stalin ingehuldigd in Rusland voor herdenking Slag om Stalingrad

In de Russische stad Volgograd, het vroegere Stalingrad, is woensdag een borstbeeld onthuld van de gewezen Sovjetdictator Jozef Stalin. De stad herdenkt zo de tachtigste verjaardag van de overwinning op nazi-Duitsland in de Slag om Stalingrad, zo meldt het persbureau Ria Novosti. Ook de Russische president Vladimir Poetin zal aan de herdenking deelnemen.

mtmBron: BELGA

Op beelden van Ria Novosti is te zien hoe plaatselijke ambtenaren en vertegenwoordigers van de stad Volgograd de buste van Stalin onthullen. Ook twee militaire leiders die beroemd werden door hun rol in de Slag om Stalingrad, Georgi Zjoekov en Aleksandr Vasilevski, hebben een buste gekregen. Soldaten legden ook bloemen neer voor de drie bronzen borstbeelden.

Monumenten voor Stalin zijn zeldzaam in Rusland. De vroegere dictator heeft een schrikbewind gevoerd dat aan miljoenen mensen het leven kostte.

De Slag om Stalingrad, die plaatsvond van juli 1942 tot februari 1943, wordt nog altijd gezien als een van de bloedigste veldslagen in de geschiedenis. In zes maanden tijden vielen ongeveer 2,2 miljoen doden.

De slag geldt in Rusland als een belangrijke historische gebeurtenis, die symbool staat voor de overwinning op het nazisme. Verwacht wordt dat Vladimir Poetin woensdag nog een toespraak zal houden tijdens de herdenkingsplechtigheden. De Russische president heeft zijn inval in Oekraïne meermaals als een operatie tegen het “nazisme” proberen voorstellen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer