© AP

FBI valt binnen in strandhuis van Joe Biden

Speurders van de FBI doorzoeken woensdag het strandhuis van Amerikaans president Joe Biden in Rehoboth Beach (Delaware), zo bevestigt zijn advocaat. De huiszoeking kadert in het onderzoek naar de manier waarop Biden als senator en vicepresident omging met vertrouwelijke documenten.

mtmBron: NBC News

Begin januari raakte bekend dat er geheime documenten waren aangetroffen in het Penn Biden Center in Washington D.C., meer bepaald in de kantoren die Biden als werkplek gebruikte toen hij vicepresident was onder Barack Obama. Toen ging het naar verluidt om “een tiental” documenten. Wat er precies in stond, is nog niet duidelijk.

Amper een paar dagen later werd in de garage van de privéwoning van Biden, in Wilmington (Delaware), een tweede lading geheime documenten aangetroffen, zo moest het Witte Huis met het schaamrood op de wangen bekendmaken. Ook die documenten zouden dateren uit Bidens periode als vicepresident en ook hier werd de inhoud niet vrijgegeven.

Omdat federale ambtsdragers wettelijk verplicht zijn officiële en geheime documenten af te staan wanneer hun overheidsdienst eindigt, stelde de Amerikaanse minister van Justitie Merrick Garland vorige maand al een onafhankelijke procureur aan om de zaak te onderzoeken.

In het kader van dat onderzoek vielen de speurders woensdagochtend binnen in het strandhuis van Joe Biden in Rehoboth Beach. Daar zou geen bevelschrift voor nodig geweest zijn. “Vandaag voert het ministerie van Justitie, met de volle steun en medewerking van de president, een geplande huiszoeking uit in zijn woning in Rehoboth, Delaware”, aldus Bidens persoonlijke advocaat Bob Bauer in een mededeling. “De huiszoeking van vandaag is een volgende stap in de grondige en lange procedure van het ministerie van Justitie die we volledig zullen blijven ondersteunen en faciliteren.”

De advocaat zei ook na de huiszoeking meer informatie te zullen verschaffen. De FBI en het Departement of Justice gaven nog geen commentaar op de zoekactie. Bidens advocaten verklaarden afgelopen maand nog dat ze tijdens een eerdere zoekactie geen vertrouwelijke documenten hadden aangetroffen in het huis in Rehoboth.

Biden kocht het strandhuis na zijn tijd als vicepresident onder Barack Obama (2009-2017). Hij brengt er samen met zijn vrouw Jill af en toe het weekend door, meest recent tijdens het weekend van 20 tot 23 januari.

Donald Trump en Mike Pence

De onthullingen over Biden kwamen er nadat hij zware kritiek had geuit op zijn voorganger Donald Trump, bij wie eveneens - wel op grotere schaal - geheime documenten werden aangetroffen. En in januari raakte ook bekend dat diens vicepresident Mike Pence eveneens vertrouwelijke documenten in zijn bezit heeft. Het gaat om documenten die hadden moeten teruggegeven worden aan de National Archives.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer