Rachid Méziane moet de Belgian Cats naar het EK en Olympische Spelen loodsen.© BELGA

Jill Lorent, hier naast coach Eddy Casteels van Leuven Bears, is één van de twee nieuwe assistenten bij de Belgian Cats© Vel

thumbnail: Rachid Méziane moet de Belgian Cats naar het EK en Olympische Spelen loodsen.
thumbnail: Jill Lorent, hier naast coach Eddy Casteels van Leuven Bears, is één van de twee nieuwe assistenten bij de Belgian Cats

Rachid Méziane blijft bondscoach tot 2024 en krijgt twee nieuwe assistenten bij de Belgian Cats

De Belgian Cats hebben een nieuwe staff voor de volgende jaren. Rachid Méziane (42) blijft ook de komende periode de hoofdcoach van de Belgian Cats. De Fransman krijgt een contract tot en met 2024 en zal de Cats de komende twee jaar naar EK en Olympische Spelen moeten loodsen. Pascal Angillis en Jill Lorent worden de nieuwe assistent-coaches. Lorent is na Claudia Van Horenbeeck de tweede vrouw in de staff van de Belgian Cats.

Patrick Ceulemans

Rachid Méziane vervoegde de staff van de Belgian Cats in februari 2022 voor het WK- kwalificatietoernooi in de Amerikaanse hoofdstad Washington. In november 2022 werd hij na het ontslag van Valéry Demory aangesteld als coach voor de EK-kwalificatiewedstrijden tegen Noord-Macedonië en Bosnië & Herzegovina. Beide wedstrijden werden gemakkelijk gewonnen. Nu krijgt coach Méziane een contract tot en met 2024, met daarbij (in geval van kwalificatie) mogelijke grote toernooien als FIBA Women’s EuroBasket in 2023 en de Olympische Spelen van Parijs in 2024.

Lovende woorden

Koen Umans.© BELGA

“Coach Méziane heeft de opdracht in november op een schitterende manier tot een goed einde gebracht. Zowel op als naast het terrein is er een goede klik met de selectie. We hebben dan ook het volste vertrouwen in zijn capaciteiten om deze groep de komende jaren naar een hoger niveau te tillen,” zegt algemeen manager Koen Umans van de Belgian Cats.“In de eerste plaats ben ik enorm dankbaar voor deze fantastische opportuniteit”, zegt de nieuwe coach van de Belgian Cats, Rachid Méziane. “Het doet deugd om vertrouwen te krijgen van de staff, de speelsters en het managementteam. Uiteraard is er ook heel veel motivatie om het maximale uit deze groep te halen de volgende jaren. Ik kan niet wachten om aan deze uitdaging te beginnen.”

Al zestien jaar coach

Rachid Méziane is al zestien jaar coach in de Franse LFB. Hij was aan de slag bij Nice, waarmee hij de promotie afdwong, Montpellier en sinds 2019 bij Villeneuve D’Ascq waar ook Belgian Cat Hind Ben Abdelkader actief is. Villeneuve D’Ascq staat met 9 op 12 momenteel eerste in de Franse LFB en kan zich vanavond trouwens kwalificeren voor de kwartfinales van de EuroCup Women.

Pascal Angillis en Jill Lorent worden de twee nieuwe assistent-coaches van de Belgian Cats. Angillis (50) stond onder meer aan het hoofd bij Spirou Charleroi, Limburg United en Castors Braine (dames). Daarnaast was hij in 2012 al assistent bij de Belgian Cats onder Benny Mertens en was hij van 2013 tot 2015 assistent onder Eddy Casteels bij de Belgian Lions. Jill Lorent (35) is een relatief jong gezicht in de trainerswereld. Ze startte haar carrière als coach in 2017, als assistent bij Leuven Bears B in Top Division Men 2. Daarna ging ze aan de slag als assistent van coach Eddy Casteels bij de A-ploeg van Leuven Bears in de BNXT League, waarnaast ze sinds vorig seizoen ook nog aan het hoofd staat van de B-ploeg, de opleidingsploeg van Leuven Bears.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer