© AP

Nominaties voor Nobelprijs voor de Vrede 2023 staan vooral in teken van Oekraïne

Ook dit jaar staat de Nobelprijs voor de Vrede vooral in het teken van Oekraïne. Op het lijstje van mogelijke kanshebbers: de Oekraïense president Volodimir Zelenski, zijn Turkse ambtsgenoot Recep Tayyip Erdogan, NAVO-baas Jens Stoltenberg en Kremlincritici Aleksej Navalni en Vladimir Kara-Moerza. Zij werden allemaal voorgedragen voor hun rol in de oorlog in Oekraïne of het verzet tegen de Russische president Vladimir Poetin.

Bron: BELGA

Zo liet een Noorse vertegenwoordiger niet enkel Zelenski’s naam vallen als “symbool van verzet tegen de Russische inval”, maar ook die van zijn landgenoot Stoltenberg die “een prijs verdient als  NAVO-voorzitter in moeilijke tijden voor de Alliantie”.

De voorzitter van de Pakistaanse senaat droeg op zijn beurt Erdogan voor om zijn vredespogingen “voor en tijdens” de Russische aanvalsoorlog in Oekraïne. Maar ook Kremlinopposanten Navalni en Kara-Moerza maken kans. Die laatste, een Russische journalist, zit nu opgesloten in een gevangenis nadat hij twee gifaanvallen had overleefd. Ook Navalni kwam in het mikpunt terecht van het Kremlin en overleefde een poging tot vergiftiging.

Daarnaast dingen ook verschillende klimaatactivisten mee naar de prijs. Zo maakte de Noorse afgevaardigde Lan Marie Berg bekend dat ze de Zweedse Greta Thunberg en de Oegandese Vanessa Nakate heeft genomineerd.

Wie uiteindelijk de prijs in de wacht zal slepen, wordt begin oktober duidelijk.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer