In de Hasseltsestraat werd bij graafwerken een middenspanningskabel geraakt, waardoor bij 5.000 gezinnen de stroom uitviel.© Tom Palmaers

5.000 gezinnen getroffen door grote stroompanne in Bilzen

Bilzen -

Dinsdagvoormiddag is een grote stroompanne ontstaan door graafwerken in Bilzen. Zo’n 5.000 gezinnen kwamen zonder elektriciteit te zitten. Zeker voor de tientallen winkels in het gebied tussen Bilzen, Eigenbilzen, Mopertingen en Spouwen was het even op de tanden bijten. Na anderhalf uur kon Fluvius met de nodige herschakelingen het probleem oplossen.

Er deden zich dinsdagvoormiddag twee stroompannes voor. Een kleine storing ontstond ter hoogte van de Kloosterstraat. Even later was het pas goed raak toen bij graafwerken op de Hasseltsepoort een ondergrondse kabel werd geraakt. “Het betrof een middenspanningskabel”, verduidelijkt David Callens van Fluvius. “Als zo’n hoofdleiding wordt geraakt, is de impact altijd groot. Even na 10 uur kwamen door deze storing een 5.000-tal gezinnen zonder stroom te zitten.”

Na anderhalf uur was het probleem opgelost. “We hebben zo snel mogelijk trachten te herschakelen. Het aanleggen van zo een nieuwe lus kan meestal gebeuren vanop afstand vanuit ons telecontrolecentrum. De technische diensten gaan ter plaatse om het euvel definitief oplossen maar daar gaan de klanten geen hinder van ondervinden”, zegt Callens.

In het tuincentrum van Theo Moors in Mopertingen werd ook in het donker verder gewerkt.© JoGe

Handelaars

De storing was merkbaar in meer dan honderd straten en diverse deelgemeenten van Bilzen en trof ook tientallen winkels en bedrijven. “Bijna twee uur zonder stroom is uiteraard lang voor een zelfstandige, zeker in de wintermaanden”, zegt Theo Moors van het dier- en tuincentrum in Mopertingen. “Zonder licht en verwarming werken is ook niet fijn voor de klanten. Maar die hadden gelukkig begrip voor de situatie. We moesten wel opletten als iemand de winkel binnenkwam, want de bel deed het uiteraard ook niet.”

Bij het Texaco-tankstation Plusquin op de Bremakker in Bilzen was het voor de tweede keer raak op korte tijd. “Twee maanden geleden zaten we een hele dag zonder stroom. Nu waren het enkele uren. Maar we hielden toch ons hart vast toen plots het licht uit ging. Heel vervelend is het dat - net als de vorige keer - bij de heropstart van de stroom in het pompstation er ook nu een pomp is stukgegaan”, zucht uitbater Steve Plusquin. Tegen het middaguur waren de stroomproblemen opgelost. (Johnny Geurts)

© Tom Palmaers

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer