© rdr

Thieu schrijft boek over Noord-Limburgs verzet tijdens WO II

Bocholt -

Auteur Thieu Vander Sanden brengt in ‘827 stuks afgeleverd’ een relaas over het Noord-Limburgse verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog.

“Mijn onderzoek richt zich op de deportatie van 827 Noord-Limburgse verzetslieden, weggevoerden en politieke gevangenen naar nazikampen. Die werden via Breendonk naar Buchenwald, Ravensbrück, Mittelbau-Dora en Blankenburg getransporteerd en daar als vee afgeleverd, vandaar de titel van het boek”, zegt Thieu.

Zijn boek bevat de ervaringen van Jaak Vanuytvange (Kaulille), Jaak Hulsbosch (Hamont), Jef Verlinden (Sint-Huibrechts-Lille), Marcel Roijers (Neerpelt), Mathilde Martens (Neerpelt), Jan Deckx (S.H.Lille), Pierre Smids (Eksel), Henri Bergs (Overpelt) en Frans Zels (Peer). “Van de Noord-Limburgers overleefden Jaak Hulsbosch en Jef Verlinden de deportatie niet. De anderen werden net op tijd bevrijd”, zegt Vander Sanden.

De publicatie komt er in samenwerking met Heemkring De Klaveren Heer, DORA en de gemeente. “Aanleiding was een lezing van Kaulillenaar Jaak Vanuytvange, die de deportatie overleefde.”

Vander Sanden had gesprekken met families van deze laatste getuigen. “Opmerkelijk is het stil leed dat weggevoerden heel hun verder leven meedroegen. Leed dat nooit werd uitgesproken. Wie terugkeerde van de kampen wilde vergeten en verdergaan met zijn leven. Al bleef de waanzin van de kampen door hun hoofden spoken”, aldus Vander Sanden. (rdr)

Het boek is verkrijgbaar via de heemkundige kring 

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer