Jong Belgisch geweld komt net te kort: Neilson Powless wint de GP La Marseillaise

Neilson Powless (EF Education-EasyPost) heeft zondag de GP La Marseillaise (Fra/1.1) op zijn naam gebracht. De Amerikaan soleerde na 167,9 km in Septèmes-les-Vallons naar de zege. De sprint om plek twee werd gewonnen door de Fransman Valentin Ferron (TotalEnergies). Hij haalde het voor Brent Van Moer (Lotto-Dstny) en Jenno Berckmoes (Team Flanders-Baloise).

Vincent Van GenechtenBron: BELGA

De Franse openingsklassieker kan altijd op belangstelling rekenen in het peloton en dat was dit jaar niet anders met vijf WorldTourteams aan de start, waaronder het Belgische Alpecin-Deceuninck. Voorts waren er nog Cofidis, EF Education-EasyPost, AG2R-Citroën en Groupama-FDJ. Met Lotto-Dstny, Bingoal WB en Team Flanders-Baloise startten nog drie Belgische ploegen.

In een geanimeerde finale regende het aanvallen. Onder meer Dylan Teuns toonde zich op de Route des Crêpes, maar hij raakte niet weg. Uiteindelijk zou een groep van tien, onder impuls van een aanvalslustige Neilson Powless, wegrijden op zo’n 30 km van de finish. In die groep ook twee landgenoten: Brent Van Moer en Jenno Berckmoes. 

De Amerikaan was bergop duidelijk de betere, maar ontdeed zich van zijn metgezellen in een afdaling, waarna alleen nog de Col de la Gineste wachtte. Hij verzwakte niet. In de achtervolging was er van organisatie weinig sprake. Een felle Brent Van Moer wilde wel, maar kreeg weinig steun. 

Powless soleerde naar de zege. In de sprint om plek twee vloerde Ferron Brent Van Moer. Voor Powless is het zijn derde profzege, na de Clasica San Sebastian in 2021 en de Japan Cup in 2022. Hij volgt op de erelijst Amaury Capiot op. Onze landgenoot was er deze editie niet bij wegens een blessure. Met winst in de proloog voor Alberto Bettiol in de Tour Down Under en de zege voor Marijn van den Berg in de Trofeo Ses Salines-Alcudia heeft het Amerikaanse EF Education-EasyPost al drie overwinningen op de teller in het prille wielerjaar.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Van Moer toont vroege vorm

Met een derde plaats in de GP La Marseillaise heeft Brent Van Moer zijn vroege vorm in Frankrijk getoond. De renner van Lotto Dstny verloor zondag de sprint om de tweede plek, maar hij kan leven met een derde plaats.

“Vorig weekend voelde ik al dat ik goed meeging bergop en toen de koers vandaag ontplofte op de Route des Crêtes kon ik opnieuw meeschuiven in een omvangrijke ontsnapping”, laat hij optekenen door zijn team. “Op die manier konden we meerdere kaarten uitspelen met ook nog onze sprinter Arnaud De Lie in het peloton. Aangezien veel verschillende teams vertegenwoordigd waren in de kopgroep, werd al snel duidelijk dat de winnaar vooraan zat. Toen Powless zijn aanval plaatste, had niemand een antwoord in de benen. Hij was echt wel de sterkste vandaag.” Van Moer wilde wel en porde zijn metgezellen regelmatig aan, maar ze kwamen geen stap dichter. “De achtervolging verliep stroef en zodra ik besefte dat de vogel gaan vliegen was, verlegde ik de focus op de sprint om plek twee. Op 250 meter van de finish zette ik zelf aan. Het werd nog nipt met de tegenwind, maar ik kon het uiteindelijk net houden en sleepte een podiumplaats uit de brand.”

Van ontgoocheling is geen sprake. “Neen, zo voelt het niet. Zo’n kans krijg je misschien niet vaak, maar ik heb het nergens laten liggen. Ik ben vooral blij dat ik het seizoen kan beginnen met goede benen én een podiumplaats. Dat belooft voor de Ster van Bessèges”, die op 1 februari op het programma staat.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer