© BELGA

Wout van Aert blaast tegenstand weg in Flandriencross Hamme en lijkt helemaal klaar voor WK: “Dit was een goede test”

Wout van Aert heeft zijn laatste cross voor het WK van volgende week met de vingers in de neus gewonnen. Onze 28-jarige landgenoot won de Flandriencross in Hamme zaterdagmiddag voor Eli Iserbyt en Michael Vanthourenhout.

Jonas WithouckBron: Belga

Bij de verkenning van het parcours in Hamme ging Van Aert nog even onderuit. “Het is zeker verraderlijk, bij de materiaalpost zijn er al diepe sporen gereden”, zei hij daarover. “Jammer genoeg is alles in beeld tegenwoordig.” Gelukkig voor onze landgenoot van Jumbo-Visma kwam hij zonder schade uit die val en kon hij voluit gaan in zijn laatste test voor het WK van volgende week.

Tijdens de eerste ronde dook Van Aert even de materiaalpost in waardoor hij een gaatje moest laten, maar in een mum van tijd zat hij terug vooraan. In het begin van de tweede ronde kon enkel Michael Vanthourenhout nog mee met Van Aert en niet veel later ging de Kempenaar er al solo vandoor.

Sterke Ronhaar

In de achtervolging op Van Aert, die in geen tijd definitief gaan vliegen was, toonde Pim Ronhaar zich verrassend sterk. De Nederlander kreeg Vanthourenhout en Iserbyt - die zijn leidersplaats in de X2O Badkamers trofee verdedigde - met zich mee. Het drietal voerde een lange strijd om een podiumplaats.

In de achtergrond verloor Lars van der Haar - de nummer twee in het klassement - onder meer door een valpartij nog wat meer tijd op Iserbyt. “Hij was toch al niet echt meer bezig met dat klassement”, gaf ploegleider Sven Nys tijdens de uitzending al mee op Sporza.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Iserbyt finishte uiteindelijk als tweede in Hamme en lijkt de X2O Badkamers Trofee niet meer uit handen te kunnen geven. De West-Vlaming had aan de finish in Hamme iets meer dan een minuut achterstand op de ongenaakbare Wout van Aert. Vanthourenhout knokte zich nog naar de derde plaats en Ronhaar moest vrede nemen met plaats vier.

Van Aert: “Vanaf maandag alles in het teken van WK”

“Dit was toch best een zware wedstrijd”, deed Van Aert zijn verhaal. “En ik stond er ook vrij snel helemaal alleen voor. Ik had een kloofje geslagen toen we die weg aan de aankomstzone opkwamen. Toen ik achter mij keek, zag ik dat de rest naar elkaar zat te loeren wie nu het gat moest dichtrijden. Ik wist van dan af genoeg. Ik trok door en was meteen weg. Bovendien had ik ook de cross bij de vrouwen aandachtig bekeken. Daaruit concludeerde ik dat het verstandig was je eigen koers te rijden omdat er veel moeilijke sporen in het parcours staken.”

© BELGA

Wout van Aert laat de Franse wereldbekercross in Besançon van zondag links liggen in aanloop naar het WK. “Ik zou graag morgen nog een stevige training inlassen zodat ik een pittige tweedaagse achter de rug heb. De transfer en de reis naar Besançon heb ik me bewust bespaard. Ik hoop daar mijn voordeel uit te halen. Vanaf maandag staat alles in het teken van de voorbereiding op het WK. Met voldoende rust af en toe. Ik hoop op een mooi WK. De conditie is goed, dat liet de zege in Hamme uitschijnen. Ik heb een goede test achter de rug”, besloot Van Aert.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Eli Iserbyt: “In Besançon nog wat hardheid inbouwen”

Na zes manches staat Eli Iserbyt nog steeds aan de leiding van het klassement van de X2O Badkamers Trofee. De 25-jarige West-Vlaming zat zaterdag in Hamme een tijdlang in een groepje met zijn teamgenoot Michael Vanthourenhout en de Nederlander Pim Ronhaar op jacht naar Wout van Aert. Iserbyt finishte uiteindelijk als tweede, achter de ongenaakbare Van Aert.

Ronhaar schuwde zijn deel van het werk niet in de achtervolging. Onbegrijpelijk wel, want op de vijfde plaats reed zijn ploeggenoot Lars van der Haar. Die was tweede in de stand, voor aanvang van de cross op 1:36. Iserbyt slaagde er in volle finale in nog alleen als tweede te eindigen. Hij pakte bovendien onderweg nog eens 15 bonificatieseconden mee. Uiteindelijk zette Iserbyt Van der Haar op 2:35.

© BELGA

“Ik moest even in de wedstrijd komen”, vertelde Iserbyt. “Toen we met drie man achter Wout van Aert aangingen, was ik zeker niet de beste van dat gezelschap. Ik had een zware trainingsweek achter de rug. Ik zoek daar de verklaring. De laatste twee ronden kwam ik er helemaal door en slaagde ik erin Lars van der Haar nog wat verder terug te zetten in het klassement. Ik kreeg hierbij wel wat steun van Pim Ronhaar, die eigenlijk een soort van derde ploegmakker was in ons groepje omdat die er een meer dan stevig tempo op nahield.”

Eli Iserbyt kan als leider de voorlaatste manche in Lille afwerken met een nog grotere voorsprong op Lars van der Haar. “Die X2O Badkamers Trofee is zowat het enige klassement dat ik nog kan winnen dit seizoen. Ik ga daar dus ook vol voor. Ik trek straks nog naar Besançon. Ik wil daar ook nog rijden aangezien ik toch een aantal wereldbekerwedstrijden niet heb kunnen afwerken. En ik wil in Frankrijk nog wat extra hardheid inbouwen.”

Michael Vanthourenhout: “Nooit gedacht hier derde te kunnen worden”

In de nacht voor de wereldbekercross in Benidorm werd Michael Vanthourenhout ziek. De naar Wetteren verkaste West-Vlaming moest met koorts afhaken en ziekte deze week verder thuis uit. Donderdag testte de Europese en Belgische kampioen een eerste keer met een twee uur durende trainingstocht. Vrijdag reed Vanthourenhout achter de brommer en zaterdag startte hij in Hamme. Uiteindelijk werd hij derde.

“Ik had een derde plaats voor aanvang van de wedstrijd zeker niet durven dromen en zeker niet durven ambiëren”, aldus Vanthourenhout. “Ik ben echt serieus ziek geweest de afgelopen dagen. Ik had wel verwacht dat ik een goede eerste helft zou rijden hier in Hamme, maar vreesde dan dat ik compleet zou terugvallen. Dat gebeurde dus niet. Gelukkig maar. Ik pak zelfs een podiumplaats. Pim Ronhaar vond ik de beste van ons drietal, toen we achter Wout van Aert kwamen te zitten. Misschien was Ronhaar wat overmoedig, want in de slotronde zakte hij er wat door na een fietswissel.”

© BELGA

Besançon staat niet op de planning van Vanthourenhout. Hamme was zijn laatste cross in aanloop naar het wereldkampioenschap. “Deze derde plaats doet alvast veel deugd naar Hoogerheide toe. Morgen/zondag wil ik nog een stevige training inlassen. Volgende week zondag zal het erop aan komen om Wout van Aert in een zo gunstig mogelijke positie de eerste ronde door te laten komen. Daarop zal het wellicht ieder voor zich worden. En laat ons eerlijk wezen. Een derde plaats zal wel het hoogst haalbare worden als je niet Wout van Aert of Mathieu van der Poel heet”, meldde Vanthourenhout.

Top tien:

1. Wout van Aert

2. Eli Iserbyt +46”

3. Michael Vanthourenhout +51”

4. Pim Ronhaar +1’06”

5. Lars van der Haar +1’31”

6. Cameron Mason +1’55”

7. Vincent Baestaens +3’23”

8. Lander Loockx +3’50”

9. Arne Vrachten +4’07”

10. Yentl Bekaert +4’10”

© BELGA

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer