Laura Verhulst. — © DVH
Overlevende partner krijgt vijf jaar tijd om zwanger te geraken van overleden partner
De ministerraad heeft vrijdag op voorstel van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) een voorontwerp van wet goedgekeurd waardoor een overlevende partner tot vijf jaar na de dood van de andere partner zwanger kan worden van de overleden partner.
Vandaag ligt de limiet op twee jaar, maar door de getuigenis van blogster “Madam Bakster” (Laura Verhulst) groeide de consensus dat die termijn te kort is. Zij verloor haar echtgenoot een jaar geleden. Het stel had voor zijn overlijden zijn zaadcellen ingevroren, maar toen hij stierf, werd Laura Verhulst plots geconfronteerd met de korte termijn om de ingrijpende keuze voor een zwangerschap te maken. Er geldt immers ook een wachtperiode van zes maanden na het overlijden, waardoor er maar anderhalf jaar overblijft om te proberen zwanger te raken.
Daarom besliste de ministerraad nu om in te stemmen met een voorontwerp van wet dat het voor een overlevende partner mogelijk maakt om tot vijf jaar na het overlijden van de andere wensouder over te gaan tot het gebruik van gameten en embryo’s. Het gaat om zeer uitzonderlijke situaties, waarbij de overlevende partner wenst om alsnog over te gaan tot de behandeling, na het overlijden van de andere wensouder, luidt het in een mededeling.
Hoofdpunten
Waarom dromen nuttig zijn en we ze ons soms glashelder kunnen herinneren
Hoelang slaapt de Limburger? Waarom slapen vrouwen slechter? En heeft een dutje zin?
Sluiswachter Maggy (58): “Werken in ploegensysteem haalde mijn slaapritme overhoop”
VIDEO. Help! Ik kan maar niet in slaap vallen: onze slaapexperte weet raad
Beste van Plus
Lees meer
Nog geen akkoord over begrotingscontrole in de maak: kernkabinet onderhandelt dinsdag verder
Driejarig kind omgekomen bij verkeersongeval in Linter op terugweg van crèche
Politie waarschuwt voor “pakketfraude”: neem geen pakketjes aan van onbekende, want nadien volgt onaangename verrassing
Werknemersstatuut voor ruim 600 onthaalouders definitief verankerd