Themabeeld© Avalon.red

Verkoop van smartphones kende eind vorig jaar sterkste daling ooit

De wereldwijde verkoop van smartphones is in de laatste drie maanden van 2022 in recordtempo gedaald. Mensen lijken voorzichtiger te zijn geworden met grote uitgaven, zoals een nieuwe mobiele telefoon. Daarnaast zorgden gewelddadige protesten bij een grote fabriek voor iPhones in de Chinese stad Zhengzhou voor vertraagde leveringen bij Apple.

jvhBron: BELGA

In totaal verkochten smartphonefabrikanten in de laatste drie maanden van 2022 iets meer dan 300 miljoen telefoons. Dat zijn er 18 procent minder dan in dezelfde periode een jaar eerder, berekende marktonderzoeker IDC. Dat is de sterkste daling ooit gemeten.

Normaal gesproken zijn de laatste maanden van het jaar, waarin Kerstmis en nieuwjaar vallen, een belangrijke periode voor de verkoop van elektronica. Maar dit feestdagenseizoen stuntten smartphoneverkopers vooral met stevige kortingen om hun bestaande voorraden kwijt te raken, zegt onderzoeksdirecteur Nabila Popal van IDC. “We hebben nog nooit zo’n laag aantal leveringen gezien in het feestdagenkwartaal”, verklaart ze.

Grote elektronicafabrikanten voelen de dip in smartphoneverkopen ook. Het Zuid-Koreaanse Samsung zag zijn winst het afgelopen kwartaal in het hoogste tempo van de afgelopen tien jaar dalen. Daarbij speelt ook mee dat het conglomeraat een grote leverancier is van chips en schermen voor smartphones.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer