© REUTERS

Rusland voert grote raketaanval uit op Oekraïne: zeker elf doden

Rusland voerde donderdagochtend een grote raketaanval uit op Oekraïne. De militaire leiding in Kiev maakt gewag van “meer dan 15” Russische kruisraketten die werden afgevuurd op de Oekraïense hoofdstad, al zouden die wel allemaal onderschept zijn. Ook andere steden zijn aangevallen. Tot nu toe zijn zeker elf doden geteld. Ook vielen er verschillende gewonden.

jvh

In Oekraïne zijn donderdag bij Russische aanvallen met raketten en drones volgens de autoriteiten in Kiev minstens elf mensen om het leven gekomen. Elf anderen raakten gewond, zo heeft een woordvoerder van de civiele bescherming gemeld.

Volgens de woordvoerder van de Oekraïense luchtmacht werd het Oekraïense grondgebied in totaal geviseerd door “meer dan 30 Russische raketten.” Ook de bewoners van andere steden werd gevraagd om dekking te zoeken, in het hele land ging het luchtalarm af.

In Kiev en in de regio’s Odessa en Dnjepropetrovsk werden uit voorzorg ook stroomonderbrekingen ingelast, deelt het energiebedrijf DTEK mee. “Dit is een preventieve maatregel die zal toelaten om grote schade aan de elektriciteitsinfrastructuur te voorkomen als de raketten van de vijand hun doel bereiken”, klinkt het.

Donderdagnacht stuurde het Russische leger ook al 24 drones af op doelen in Oekraïne. Volgens de Oekraïense luchtmacht werden die ook allemaal vernietigd.

De aanvallen komen er na de belofte van het Westen om Leopard 2-tanks en M1 Abram-tanks aan Oekraïne te leveren. Zelenski had er zo’n 300 gevraagd, uiteindelijk krijgt hij er een honderdtal. Maar het kan nog maanden duren voor die kunnen ingezet worden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer