Al meer dan 630.000 aanvragen voor stookoliepremie, konden nog niet allemaal worden verwerkt

De federale overheid heeft al iets meer dan 630.000 stookoliepremies uitbetaald. Dat heeft staatssecretaris Thomas Dermine (PS) woensdag geantwoord op vragen van Anneleen Van Bossuyt (N-VA), Melissa Depraetere (Vooruit), Mathieu Bihet (MR) en Hervé Rigot (PS) in de Kamercommissie Economie.

gjsBron: BELGA

Naast de premies voor gas en elektriciteit voorziet de federale regering ook een toelage van 300 euro voor wie met stookolie verwarmt. Die huishoudens moesten die premie zelf aanvragen. 

Intussen hebben 836.067 mensen dat gedaan, meldde staatssecretaris voor Relance Thomas Dermine, die zijn partijgenoot en minister van Economie Pierre-Yves Dermagne verving, woensdag in de Kamer. Daarvan zijn 661.499 aanvragen behandeld, en 605.020 aanvragen zijn al goedgekeurd en uitbetaald, de andere 56.479 zijn verworpen. De cijfers dateren van 19 januari. 

Lang wachten

Van Bossuyt vindt dat veel huishoudens te lang moeten wachten op hun premie. Dat is het resultaat van de “kakofonie aan maatregelen” die de federale regering heeft getroffen waardoor de administratie “die amper kan bijhouden en mensen uit de boot vallen”, zegt ze. De Vlaams-nationalisten pleiten ervoor om elk huishouden dat niet in aanmerking komt voor het sociaal tarief simpelweg een belastingvermindering van 500 euro toe te kennen. 

Volgens Dermine is voorzien dat de aanvragen voor de stookoliepremie binnen de twee maanden moeten worden verwerkt. Omdat de premie nog tot 30 april kan worden aangevraagd zou de oefening dus afgerond moeten zijn tegen 30 juni. 

Omdat er echter een groter dan voorzien aantal papieren aanvragen werd ingediend is er volgens de socialist sprake van enkele weken achterstand bij de verwerking.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer