Vorige week vertrok Mila van het UZ Leuven naar Duitsland.© KH

“Al even bij Mila geweest”: operatie kleine Mila (1,5) in Duitsland is geslaagd

Dilsen-Stokkem/Tübingen -

“De tumor is volledig weg: het beste nieuws dat we konden krijgen.” De risicovolle operatie van kleine Mila (1,5) uit Dilsen-Stokkem in Duitsland is geslaagd. Na zes bange uren kregen de ouders woensdagmiddag het verlossende nieuws. “We zijn al even bij Mila geweest”, zegt mama Debbie.

Hanne De Belie

Overal zijn kaarsjes gebrand. Honderden gekruiste vingers, vlammetjes en klavertjes vier op de sociale media. Woensdag werd er massaal geduimd voor de levensreddende maar tegelijk levensbedreigende operatie van kankerpatiëntje Mila Geerkens-Janssen (1,5) uit Dilsen-Stokkem, waar 100.000 euro voor werd ingezameld via crowdfunding. “Om kwart voor 8 is ze in slaap gedaan. Ze was er klaar voor, ons sterk meisje. We hopen op positief nieuws”, lieten de ouders woensdagochtend weten op de Facebook-pagina #Fight Together With Mila. En dat positief nieuws kwam er rond 14 uur: de operatie is heel goed verlopen.

“Ze hadden gehoopt dat ze 95 procent van de tumor eruit zouden kunnen halen, maar de tumor is volledig weg. Ik heb de professor uitbundig bedankt. Hij is het geld meer dan waard.”

Mama Debbie

Beste nieuws

“De operatie is gedaan, en is geslaagd”, laat een opgeluchte mama Debbie Geerkens vanuit het Duitse Tübingen weten. “De tumor is volledig weg, en er waren geen complicaties. Ik mocht mee naar de operatiekamer tot ze in slaap was, daarna was het bang afwachten. Verschrikkelijk was dat. We hebben echt in spanning gezeten, maar dit was het beste nieuws dat we konden krijgen. Ze hadden gehoopt dat ze 95 procent van de tumor eruit zouden kunnen halen, maar de tumor is volledig weg. Toen de chirurg dat zei, heb ik hem uitbundig bedankt. Hij is het geld meer dan waard. Ik wilde hem een dikke knuffel geven, al heb ik dat maar niet gedaan omdat ze nog streng zijn door corona.” (lacht)

Mila in Duitsland, voor ze in slaap werd gedaan woensdagochtend.© RR

“Mila moet waarschijnlijk maar één of twee dagen op intensieve blijven, omdat ze het zo goed doet. Daarna gaat ze naar een gewone kamer om aan te sterken.”

Mama Debbie

Wakker

Woensdagnamiddag mochten mama Debbie en papa Kevin al even bij Mila, die momenteel op intensieve zorgen ligt. “Ze sliep nog, maar we hebben al tegen haar kunnen praten en ze reageerde precies met haar handje”, zegt Debbie. “Als ze wakker wordt, laten ze ons iets weten. Donderdag mogen we ook bijna de hele dag bij haar. Ze moet waarschijnlijk maar één of twee dagen op intensieve blijven, omdat ze het zo goed doet. Daarna gaat ze naar een gewone kamer om aan te sterken.”

De tumor achter haar bijnier scheidde een zeldzaam hormoon af, dat voortdurende diarree veroorzaakte en Mila volledig uitdroogde. “De tumor is nu volledig weg, dus normaal is alles in orde. Omdat er altijd kleine celletjes kunnen blijven zitten, volgt misschien wel nog een nabehandeling met chemo of bestralingen. Maar ze gaan in Leuven bekijken of dat nodig is.”

Kleine Mila met papa Kevin, mama Debbie, broer Milan en zus Tatjana.© Karel Hemerijckx

© Karel Hemerijckx

Traantjes bij het vertrek naar Duitsland.© Karel Hemerijckx

Omdat ze de bloedvaatjes van de organen konden raken moesten ze de tumor er in stukjes uithalen. Ik heb tegen de dokters gezegd: ‘Neem jullie tijd, zolang Mila er maar levend uitkomt.’

Mama Debbie

4,5 op 5 centimeter

Mila lag maandenlang in het UZ Leuven. De risicovolle operatie die enkel door een gespecialiseerd chirurg in het ziekenhuis van Tübingen kon, was de laatste optie. Maar de familie moest de kosten zelf voorschieten. Alles kwam in een stroomversnelling dankzij een crowdfunding, waarmee in amper twee dagen tijd 100.000 euro werd ingezameld. Zondag werd Mila vanuit Leuven met een ambulance naar Tübingen gebracht. “Maandag bleek uit de scan dat de tumor 4,5 op 5 centimeter was”, vertelt Debbie. “Dinsdag is de chirurg bij ons geweest om uitleg te geven. Het ging om een levensbedreigende operatie, zoiets wil je als ouder niet horen. Ze moesten heel voorzichtig tewerkgaan, omdat ze de bloedvaatjes van de organen konden raken. Daarom moesten ze de tumor er in stukjes uithalen. Ik heb tegen de dokters gezegd: ‘Neem jullie tijd, zolang Mila er maar levend uitkomt.’ Het is dus zeer geslaagd. Zodra ze sterk genoeg is om vervoerd te worden, gaat ze terug naar Leuven. Daarna kan ze hopelijk snel naar huis.”

© Karel Hemerijckx

© Karel Hemerijckx

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer