Rudi Oyen van het Vogel- en Zoogdierencentrum is ook al meermaals dieren moeten gaan halen bij de boer in Gelinden. (Archieffoto)© JCr

Voor derde keer in evenveel maanden dieren weggehaald bij boer uit Gelinden

Sint-Truiden -

Voor de derde keer in evenveel maanden zijn bij Willy V. in Gelinden dieren weggehaald. Nu gaat het om net geen veertig schapen, ganzen en kippen. De dieren werden naar het Natuurhulpcentrum gebracht. Deze inbeslagname is de zoveelste episode in 20 jaar dierenverwaarlozing door Willy V.

Mireille Maes

Vrijdag voerde de dierenpolitie van de lokale politie een controle uit. “Het ging om een opvolgingsonderzoek na voorgaande feiten”, zegt zonechef Steve Provost. En opnieuw werden er dieren in beslag genomen. Het gaat in totaal om 32 schapen, twee ganzen en vijf kippen.

LEES MEER. 20 jaar dierenverwaarlozing door Truiense boer: honderden dieren, duizenden euro’s boetes.

In oktober en december vorig jaar werden bij de boeren al eens telkens een 30-tal dieren weggehaald. Willy V. uit Gelinden is geen onbekende voor de dierenpolitie en de inspecteurs van de dienst Dierenwelzijn. De hardleerse man hangen nog een paar rechtszaken boven het hoofd.

“Wij gaan de zaak blijven opvolgen. Wanneer we melding krijgen dat de man ergens dieren heeft staan – hij stalt ze op verschillende locaties – gaan we zeker niet nalaten om te gaan controleren”, aldus de zonechef.

Geviseerd

De boer zelf wil via zijn advocaat Jonathan Bogaerts reageren: “Mijn cliënt voelt zich geviseerd. De dieren zijn volgens ons deze keer onterecht in beslag genomen. Ze waren niet zwaar verwaarloosd. Het klopt dat er zaken niet in orde waren op het terrein waar de dieren stonden. Daarover zijn we donderdag nog een verklaring gaan afleggen bij de dienst Dierenwelzijn: dat er gezien de gezondheidstoestand van mijn client en zijn vrouw wat vertraging op zat om alles naar de regel van de wet in orde te maken. De intentie was er echt wel. En dan plots was er vrijdag die inbeslagname.”

De advocaat begrijpt ook dat Willy V. de perceptie tegen heeft. “Maar de man heeft echt het beste voor met zijn dieren.” Het advocatenkantoor van Bogaerts behartigt al langer de zaken van de boer uit Gelinden. Ze wachten nog op een datum waarop de meest recente overtredingen voor de rechtbank komen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer