© REUTERS

Acht gewonden na manifestatie in Bagdad voor Zweedse ambassade: “Neen aan Zweden, ja aan de Koran”

Eén agent en zeven manifestanten zijn maandag gewond geraakt tijdens een manifestatie voor de Zweedse ambassade in Bagdad. Dat valt te horen bij een bron binnen de veiligheidsdiensten in Iran. De manifestanten protesteerden tegen een actie van een extremist in Zweden die een Koran had verbrand in het openbaar.

gjsBron: BELGA

Tussen 400 en 500 mensen verzamelden zich voor de ambassade van Zweden en poogden het gebouw te betreden. Dat zegt een anonieme bron binnen het ministerie van Binnenlandse Zaken. “Toen de agenten de massa probeerden terug te dringen, werden ze met stenen bekogeld en hebben de agenten hun wapenstokken moeten inzetten. Daardoor raakten zeven manifestanten en één agent gewond.”

Een fotograaf van AFP die ter plaatse was, meldt  dat de massa nadien uit elkaar ging en de manifestanten verspreid raakten. De opkomst werd georganiseerd door pro-Iraanse groepen, die zeer actief zijn in het overwegend islamistische land.

Tegen extreemrechts

De protestanten riepen “neen aan Zweden, ja aan de Koran”. Ze reageerden daarmee op een actie van de extreemrechtse Rasmus Paludan, met dubbele Zweeds-Deense nationaliteit, die in Stockholm twee dagen geleden een Koran had verbrand. Hij hoopte dat Zweden de gesprekken met Turkije over de NAVO zou stopzetten. 

De Zweedse politie was eerder van mening dat de grondwet en de vrijheid van demonstratie en meningsuiting in Zweden ervoor zorgden dat er geen verbod op deze actie kon worden opgelegd. De toestemming voor deze anti-islamdemonstratie leidde tot een diplomatiek incident met Turkije en vele andere moslimlanden spraken hun verontwaardiging uit.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer