Kevin McCarthy© AP

“Amerikaans parlementsvoorzitter Kevin McCarthy plant bezoek aan Taiwan”

De Republikeinse voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden Kevin McCarthy brengt naar verwachting in de lente een bezoek aan Taiwan. Dat meldt de Amerikaanse nieuwssite Punchbowl op basis van regeringsbronnen. Het ministerie van Defensie in Washington zou zijn begonnen met de voorbereidingen van de reis. Die zal naar verwachting de woede van China wekken, net als bij het bezoek van McCarthy’s Democratische voorganger Nancy Pelosi, afgelopen zomer.

Janne EijckmansBron: BELGA

De regering-Biden was aanvankelijk tegen het bezoek van Pelosi omdat dat te veel spanningen zou veroorzaken, maar Pelosi vertrok toch.

Hardliners van beide partijen hebben de regering-Biden er sindsdien toe aangezet een hardere houding aan te nemen over Taiwan, dat volgens Amerikaanse functionarissen te maken heeft met een groeiende dreiging van een invasie door Peking. Het Witte Huis heeft het parlement om goedkeuring gevraagd om voor miljarden dollars wapens te verkopen aan Taiwan, om China af te schrikken.

De Republikeinen zijn fanatieker dan de Democraten bij de aanpak van China. McCarthy sprak destijds zijn steun uit voor de reis van Pelosi en zei dat hij ook naar Taiwan zou reizen als hij tot voorzitter zou worden gekozen.

Peking beschouwt het eiland als onderdeel van zijn grondgebied en houdt steeds dichter bij het eiland militaire oefeningen. Recent gingen al andere Amerikaanse parlementariërs naar Taiwan. China ziet dat soort bezoeken als een provocatie.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer