Omdat een elektriciteitscabine was geraakt, moest Fluvius de getroffen woningen via een andere cabine van stroom voorzien.© LW

Verreiker raakt hoogspanningskabel in Kaggevinne: “Twee knallen gevolgd door twee lichtflitsen”

Diest -

In de Nieuwstraat in Kaggevinne (Diest) heeft vrijdagochtend een verreiker een hoogspanningskabel geraakt. Niemand raakte gewond, maar de kortsluiting zette wel enkele tientallen huizen zonder stroom.

Luk Weyens

“Het gebeurde rond 7 uur”, vertelt een buurtbewoner. “Opeens hoorden we twee luide knallen. Het leek wel een gasontploffing. Meteen daarna zagen we twee enorme lichtflitsen.” Toen de bewoners buiten een kijkje gingen nemen, werd de ware toedracht duidelijk. “Het gebeurde bij werken aan een dak van een woning in de Nieuwstraat”, zegt een elektricien, die ook ter plaatse kwam. “In de donkerte waren de hoogspanningslijnen niet goed te zien. De verreiker heeft een van de hoogspanningskabels geraakt.”

Dat had een grote impact op de omgeving. “Enkele tientallen huizen in de Nieuwstraat, de Dillenburgstraat en de Bredastraat kwamen zonder elektriciteit te zitten”, legt burgemeester Christophe De Graef (Open Diest) uit. “Ook een elektriciteitskast van netbeheerder Fluvius bleek geraakt te zijn.”

Bij de stroomonderbreking kwam de brandweer van de hulpverleningszone Zuid-Oost-Brabant uit de kazerne Diest ter plaatse. “Bij aankomst bleek dat er ook dreiging was voor water in de kelder, omdat pompen niet meer werkten”, legt Koen Bosmans van de brandweer van Diest uit. “Er zijn extra manschappen ter plaatse gekomen om te pompen. We zijn aan alle huizen in de buurt gaan aanbellen om te zien of er problemen waren. In een huis was het pompen van water uit de kelder noodzakelijk.”

In de woning waar de dakwerken aan de gang waren, was de schade heel groot. De zekeringkast in de garage is ontploft en ook in de woning zelf zijn toestellen beschadigd. Het huis is onbewoonbaar. De elektriciteit moet volledig worden vernieuwd.

“Tegen het einde van de voormiddag startte Fluvius met het verdelen van elektriciteit via een andere dan de getroffen cabine”, doet burgemeester De Graef de rest van het verhaal. “Dat gebeurde geleidelijk aan om te zien of er elders geen problemen ontstonden.”

De verreiker weghalen was een omslachtige opdracht. Eerst moest een andere hoogtewerker ter plaatse komen om te zien of de getroffen hoogspanningskabel en de verreiker niet met elkaar versmolten waren. Als dat niet het geval was, kon de verreiker worden weggehaald.

Aangeboden door onze partners