Eupen-KRC Genk afgelast: “Onverantwoorde risico’s voorkomen door tijdige beslissing”

De wedstrijd tussen AS Eupen en KRC Genk, gepland op vrijdagavond, wordt wegens hevige sneeuwval uitgesteld naar latere datum. “Verstandig dat die beslissing al om 16.00 uur werd genomen, zo werden onverantwoorde risico’s in het verkeer voorkomen”, zegt Dimitri de Condé.

Marnik Geukens/Tom Mas

Omdat het vanaf vrijdagmiddag onophoudelijk was beginnen te sneeuwen in en rond Eupen, werd het speelveld in het Kehrwegstadion al snel bedekt met een sneeuwtapijt van meer dan tien centimeter. De veldverwarming draaide weliswaar op volle toeren, maar kon door de intensiteit van de buien de sneeuw niet snel genoeg doen wegsmelten.

Genkse assistentie

Eupen had de supporters al opgeroepen om met een sneeuwschop naar het stadion af te zakken om het terrein sneeuwvrij te maken. Ze zouden daarbij de opvallende assistentie krijgen van enkele personen van de groendienst van KRC Genk.

“Mocht men beslist hebben dat er moest gespeeld worden, dan wilden we dat op een zo goed mogelijk veld doen”, legt sportief hoofdverantwoordelijke Dimitri de Condé uit. Een negatieve ervaring van precies twee jaar geleden in Moeskroen, waar op een sneeuw- en ijspiste meer gegleden dan gevoetbald werd, wilde Genk niet herhaald zien.

Voetballen op sneeuw en ijs. Daar bewaart KRC Genk slechter herinneringen aan na het duel van twee jaar geleden in Moeskroen.© JEFFREY GAENS

800 Genkse fans

Maar rond de klok van 16.00 uur werd beslist om de wedstrijd af te gelasten.

“Een verstandige beslissing”, aldus de Condé. “En dan wil ik het op de eerste plaats niet eens over het sportieve aspect hebben. Gezien de toestand van het wegennet in Limburg en Luik zou het onverantwoord geweest zijn om ruim 800 Genkse supporters richting Eupen te sturen. Ook plaatselijk waren de wegen blijkbaar spekglad en was het naar verluidt moeilijk om de helling richting het stadion op te rijden. Daarom was het aangewezen om al vroeg een beslissing te nemen, zodat niemand onnodig de baan op moest.”

“Gezien de toestand van het wegennet in Limburg en Luik zou het onverantwoord geweest zijn om ruim 800 Genkse supporters richting Eupen te sturen”

Dimitri de Condé, Head of Football KRC Genk

Mogelijk op 1 februari

Het uitstel komt de leider niet helemaal ongelegen. Met een 9 op 9 zat KRC Genk in 2023 weliswaar in de juiste flow, maar de wedstrijd in Eupen zou de vijfde geweest zijn in twaalf dagen. De vierde na amper twee rustdagen, een situatie die de club al zonder gevolg had aangeklaagd bij de kalendercommissie én het BAS. De weergoden bleken dus meer inlevingsvermogen te tonen.

Dimitri de Condé.© BELGA

Het is nu uitkijken wanneer de wedstrijd wel kan plaatsvinden. Omdat de weersomstandigheden en verkeerssituatie ook de volgende dagen nog onzeker zijn, wordt woensdag 1 februari de eerst beschikbare vrije datum op de kalender. Voor KRC Genk zou de inhaalmatch dan tussen de zondagwedstrijden tegen Seraing (29/1) en op AA Gent (5/2) vallen. Het is aan de kalendercommissie om die knoop, in samenspraak met de clubs, door te hakken.

Ook Jong Genk-Standard afgelast

Vrijdagmiddag werd ook het duel in de Challenger Pro League tussen Jong Genk en SL16 FC al afgelast. Die wedstrijd zou vrijdagavond gespeeld worden in het stadion van Lommel SK, maar daar lag op het middaguur al een sneeuwtapijt van twaalf centimeter. Ook voor deze wedstrijd moet nog een nieuwe datum geprikt worden.

Aangeboden door onze partners