© zb, mm

Nu al 15 centimeter sneeuw, komende uren nog meer op komst: code geel verlengd tot zaterdagmiddag

Vrijdag sneeuwt het weer volop in Limburg, op sommige plekken is zelfs al 15 centimeter gemeten. Dat zorgt voor veel plezier, maar ook moeilijkheden op de baan: de bussen van De Lijn reden een tijdje niet meer uit, en verschillende wagens raakten al van de weg. “Het blijft nog flink sneeuwen”, zegt onze weerman Ruben Weytjens. Ondertussen wordt code geel verlengd tot zaterdagmiddag.

gjs, cp, mvg

Nadat er donderdag al op beperkte plaatsen sneeuw viel, werd Limburg vrijdag bijna helemaal bedekt met een witte laag. In Lommel werd er al 14 centimeter gemeten, in Pelt ligt er zowat 10 centimeter. Alleen in het uiterste zuiden van de provincie blijft de sneeuw achterwege.

Elders in het land is het sneeuwtapijt zo goed als verdwenen. Toch blijft code geel voor gladheid nog tot zaterdagmiddag gehandhaafd. In de meeste provincies is er vrijdagmiddag wel een korte onderbreking van de KMI-waarschuwing, maar in Limburg, Antwerpen en ook in Luik en Luxemburg blijft code geel onafgebroken gelden tot zaterdag 11 uur. Enkel aan de kust geldt code geel pas vanaf 2 uur ‘s nachts op zaterdag, tot 11 uur.

© Serge Minten

Het zal namiddag nog blijven sneeuwen, met af en toe een droog moment. Onze weerman Ruben Weytjens: “Ook de volgende uren zullen er nog intense sneeuwbuien over Limburg trekken. Overal kan het met tussenpozen flink sneeuwen. De vlokken zorgen ervoor dat de temperatuur dicht in de buurt van het vriespunt blijft schommelen. Limburg blijft dus nog wel een poosje Winterwonderland.”

Sneeuwbuien en gladde wegen

De sneeuw zorgt her en der voor verkeersproblemen, maar grote incidenten blijven voorlopig uit. Op verschillende plaatsen in Limburg houden automobilisten het op een gezapig tempo om veilig op hun bestemming te geraken. Onder meer op de E314 ter hoogte van Zolder richting Genk rijdt het verkeer stapvoets. Op andere plaatsen geraken auto’s en vrachtwagens hellingen niet op.

Waar komt sneeuw vandaan?

In de voorbije 24 uur is 950 ton strooizout op de snelwegen en andere wegen in Vlaanderen beland, over een strook van 12.500 kilometer. “In alle provincies kan het nog glad zijn, dus opletten tijdens en na de buien is aan te raden.” Dat zegt Katrien Kiekens, woordvoerder van het Agentschap Wegen en Verkeer. Alleen aan de kust is er geen kans op gladheid.

Verkeer staat nagenoeg stil op E314 ter hoogte van Circuit Zolder, stapvoets rijden richting Genk.© MiGi

Op de Riemsterweg in Kleine-Spouwen kan een vrachtwagen de helling niet op.© TP

(lees verder onder de tweets)

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Bilzen.© jg

Hasselt© Serge Minten

Bree.© pb

Kozen.© le

Hasselt.© lvb

Straten kleuren wit in Peer.© ddm

In Peer vallen er grote sneeuwvlokken uit de lucht.© Ddm

Eksel© pvv

Leopoldsburg.© zb

Thor Park Genk.© cn

Genk© cn

Hasselt.© Serge Minten

Hasselt.© Serge Minten

Hasselt.© dj

Ook in Oudsbergen ligt er een wit tapijt.© rd

© Dick Demey / Serge Minten

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer