© Isosport

AA Gent laat het (alweer) liggen tegen Charleroi na zwakke partij: “De oudere spelers waren niet op niveau”

Neen, AA Gent doet geen goede zaak in de jacht op een plekje bij de eerste vier. Tegen het Charleroi van Felice ‘Beton’ Mazzu bleven de Buffalo’s op 0-0 steken.

Koen Van Uytvange

De gevoelstemperatuur in de halflege Ghelamco Arena – leve wedstrijden op een weekdag om 18.30 uur – steeg niet boven het vriespunt. En al helemaal niet van wat AA Gent op de mat legde. Neen, de Buffalo’s beten zich de tanden niet stuk op het Charleroi van Felice Mazzu. Ze toonden simpelweg geen tanden. Hoop­gevend op een plotse remonte richting top vier was het weer niet.

“De match tegen Kortrijk blijft de enige waarin we doelpunten maakten”, deed Hein Vanhaezebrouck een pijnlijke vaststelling. “We creëerden vandaag niet genoeg om te kunnen claimen dat we verdienden om te winnen. Het was niet eens duidelijk dat wij de beste ploeg waren.”

Door de batterij aan geblesseerden (of spelers die net weer fit waren) moest Hong linkerwingback spelen en rekende Vanhaezebrouck op zijn youngsters Fofana én Salah om Cuypers bij te staan. Het bleek te weinig om de afwezigheid van Odjidja op te vangen.

Degelijk debuut Piatkowski

Salah toonde nog iets, als enige. Zijn schot in de korte hoek, na een goeie kap, na tien minuten bleek de beste kans het eerste uur. En Fofana? Fluwelen voetjes heeft hij duidelijk, het lef van Salah om zijn man uit te durven schakelen nog niet. Vanhaezebrouck nam hen echter in bescherming. “In de eerste helft werd er gewacht tot de jonge gasten iets deden. Terwijl eigenlijk de ouderen het verschil moeten maken, zodat de jongeren hun wagonnetje kunnen aanpikken. Het was de omgekeerde wereld. Zo kan het niet. De jonge gasten zijn misschien nog wat te licht, maar dat is normaal. De oudere spelers waren niet op niveau. Energie, dat is wat je moet brengen en sommigen brengen dat te weinig.”

AA Gent kon Koffi niet verschalken.© BELGA

De bekerhouder – met een degelijk debuterende Piatkowski – mocht blij zijn dat Nardi weer eens prima stond te keepen, vooral op een kopbal van Hosseinzadeh. En dat diezelfde Iraniër knullig balverlies van Castro-Montes meters ver naast trapte. Om maar te zeggen dat Charleroi meer deed dan verdedigen. Wel had AA Gent een strafschop moeten krijgen voor handspel van Hosseinzadeh. “Ik weet niet of de VAR hetzelfde beeld heeft gezien, maar wij zagen beelden waarop de bal tegen de arm komt, weg van het lichaam.”

Daar verschool de coach zich niet achter. Wel zag hij vooral de tekorten in zijn ploeg, waarin elke schwung ontbrak: “Tot de wissels creëerden we te weinig druk, ook omdat de jonge gasten daar nog serieus in moeten groeien. En vanaf de flanken brachten we bijna niets, al kunnen we Hong niets verwijten. Dat is zijn positie niet.” Lees: een extra (creatieve) flankspeler is welkom.

Hauge valt in maar is toch bijna weg

Na de vervanging van Salah en Fofana kwam Charleroi toch onder druk, al duurde het niet lang. Met een opvallende rol voor Jens Petter Hauge, vorige zondag nog naast de kern omdat “een oplossing wordt gezocht”. Nu viel hij in. De Frankfurt-huurling kreeg zelfs de kans op de ultieme comeback, maar net als het schot van Ngadeu een seconde eerder werd zijn knal voor de lijn afgeblokt.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Pijnlijk was echter hoe de Noor voor een leeg doel nog naast trapte toen Koffi de bal loste. Gelukkig voor hem floot scheidsrechter Van Damme voor een overtreding op de doelman van Charleroi. “Die oplossing is er nog niet, we zitten met een tekort aan spelers en Jens blijft professioneel en geweldig trainen. Dus heb ik Hauge er weer bij genomen. Misschien komt er deze week schot in de zaak en vertrekt hij toch.”

Uiteindelijk bleek de enige bal die Koffi na rust moest pakken een poging in de korte hoek van Cuypers. Te pover. Willen maar niet kunnen. En zo laat AA Gent de kans liggen om dichter te sluipen bij Club. Zondag wacht de verplaatsing naar de Truiense Kanaries, waar de Buffalo’s de vorige zes seizoenen slechts één keer victorie piepten.

Lemajic kreeg zijn eerste minuten sinds september 2022.© BELGA

AA Gent: Nardi; Okumu, Ngadeu, Piatkowski (75’ Torunarigha); Castro-Montes, De Sart, Kums (75’ Lemajic), Hong; Salah (64’ Hjulsager), Fofana (64’ Hauge); Cuypers (86’ Depoitre)

Charleroi: Koffi; Bager, Marcq, Boukamir; Nkuba (75’ Tchatchoua), Heymans (75’ Golizadeh), Zorgane, Ilaimaharitra, Kayembe; Hosseinzadeh (58’ Badji), Mbenza (90‘ Mbenza)

Doelpunten: -

Gele kaarten: Kums, Bager, Piatkowski, Marcq, Kayembe, Ilaimaharitra

Rode kaarten: geen

• Scheidsrechter: Kevin Van Damme

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Lees meer