© Chris Nelis

Flitspercentage verdubbelt met nieuwe camera’s: “Er kan in de twee richtingen geflitst worden”

Genk -

De flitspalen in de politiezone Carma worden in een nieuw jasje gestoken en uitgerust met de nieuwste technieken. Zo is er geen zichtbare flits meer en kan er in twee richtingen worden geflitst.

Mireille Maes en Chris Nelis

En dat heeft effect. Op basis van de eerste vaststellingen van de enkele flitspalen die al zijn uitgerust met de nieuwe infraroodcamera en die operationeel zijn, merkt de politie een verdubbeling van het overtredingspercentage. Bestuurders verwachten duidelijk niet dat er in beide richtingen gecontroleerd wordt. Een bestuurder die dacht niet langs de voorzijde geflitst te worden, passeerde zo de camera met een snelheid van 130 km/u, terwijl er maar 50 km/u is toegelaten.

Vernieuwing

© PZ CARMA

De politiezone kocht in 2022 acht flitspalen om op nieuwe locaties over de zone te worden verspreid. Vier oude flitspalen werden ook omgebouwd met de nieuwste technieken. Niet alleen het buitenwerk – de omkasting – ziet er anders uit. Ook de camera is veel efficiënter. Nog een voordeel is dat de politie de gegevens vanop een afstand kan uitlezen en niet meer ter plaatse hoeft te gaan. Er staan al zulke werkende palen op de Mosselerlaan, in de Klokstraat, op de Weg naar As en de Guillaume Lambertlaan.

Binnenkort worden in Genk nog nieuwe palen in gebruik genomen in de Herenstraat en de Nieuwstraat. Voor Houthalen-Helchteren is dat in de Helzoldstraat, voor Bree aan de Oppitterpoort, voor As in de Hoogstraat, voor Zutendaal in de Daalstraat en voor Oudsbergen in de Kasteelstraat. Er komt ook eentje in Bocholt, maar waar staat nog niet vast.

Daarnaast zijn er nog vijf bestaande flitspalen in de zone Carma. Daarvan staan er twee in Houthalen-Helchteren (Ringlaan en Weg naar Zwartberg), twee in Oudsbergen (Weg naar As en Weg naar Zwartberg) en eentje in As in de Hoogstraat. In totaal heeft Carma zeventien palen in beheer, waarvan er nog acht opgeleverd moeten worden.

Bijkomend staan in de zone op de gewestwegen nog eens 46 flitspalen. Die worden beheerd door het Agentschap Wegen Verkeer.

Pakkans

Wim Dries (cd&v), burgemeester van Genk en voorzitter van de politiezone: “De politie Carma blijft inzetten op verkeersveiligheid en vindt het belangrijk om te blijven investeren in nieuwe technieken. Deze investering verhoogt enerzijds de objectieve pakkans. De kans dat een bestuurder wordt beboet op overdreven snelheid is namelijk groter met meer middelen. Anderzijds stijgt ook de subjectieve pakkans, doordat weggebruikers ervaren dat er meer wordt ingezet op snelheidshandhaving. Door een hogere subjectieve pakkans krijgen weggebruikers de perceptie dat men eender waar en wanneer gecontroleerd kan worden op overdreven snelheid. Bijgevolg zal dat een positief effect hebben op het gedrag.”

In 2022 werden in de zone Carma 77.514 overtredingen vastgesteld door flitscamera’s en mobiele controles. Het overtredingspercentage voor mobiele controles bedraagt gemiddeld 12 procent, terwijl dat voor vaste camera’s beduidend lager ligt op minder dan 1 procent.

Ook in 2023 blijft verkeersveiligheid een prioriteit voor politie Carma.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer