©  AFP

VN-topman in Davos: “Wereld kijkt aan tegen orkaan van categorie 5”

De wereld bevindt zich in het oog van een orkaan van categorie vijf. Dat zei VN-secretaris-generaal António Guterres woensdag in een toespraak op het World Economic Forum (WEF) in Davos. De VN-topman wees de oliesector met de vinger, en vindt dat zij moeten betalen voor de klimaatschade.

gjsBron: BELGA

“Onze wereld wordt geplaagd door een perfecte storm op een aantal fronten”, aldus Guterres. Daarbij verwees hij onder meer naar de wereldwijde recessie, de oorlog in Oekraïne, de groeiende ongelijkheid, een snelle stijging van de levensduurte, hogere schulden die landen kwetsbaar maken en de aanhoudende littekens van de coronapandemie. Voor wat de strijd tegen de klimaatopwarming betreft, oordeelde de VN-topman zelfs “dat het gevecht verloren is”. “Elke week brengt nieuwe klimaathorror”, klonk het. Hij vergeleek de crisissen met “auto’s in een kettingbotsing”.

De belofte om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graden Celsius “gaat op in rook”. De wereld kijkt aan tegen een opwarming met 2,8 graden Celsius, aldus Guterres.

De VN-topman vindt dat zij die in de jaren 1970 wisten dat niet-hernieuwbare energie schadelijk was, moeten boeten voor dat verzuim. De oliesector heeft volgens hem “grote leugens” verspreid en moet daar nu verantwoordelijk voor worden gehouden. De huidige productiestijging noemde Guterres dan weer “waanzin”. De secretaris-generaal was ook sceptisch voor de aankondiging van sommige bedrijven rond klimaatneutraliteit.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer