Huiszoeking bij verdachte van Bende van Nijvel in Thailand, ex-rijkswachter opgepakt door Thaise autoriteiten

In Thailand is oud-rijkswachter Robert Beijer opgepakt na een huiszoeking in zijn woning in het kader van het onderzoek naar de Bende van Nijvel. Hij zou illegaal in het land verbleven hebben. Dat wordt bevestigd door het federaal parket.

gjs, phu

De huiszoeking in Pattaya gebeurde in het huis van voormalig rijkswachter Robert Beijer. Daarvoor kwamen onderzoekers, de onderzoeksrechter en een federale magistraat ter plaatse, in de hoop zaken te vinden die de ex-rijkswachter zouden linken aan de Bende van Nijvel. Volgens het federaal parket was de huiszoeking al lange tijd gepland, maar was ze door de coronapandemie uitgesteld. Volgens parketwoordvoerder Eric Van Duyse zijn al een aantal zaken in beslag genomen, die nu zullen moeten geanalyseerd worden.

Beijer zelf werd opgepakt omdat tijdens de huiszoeking aan het licht kwam dat hij illegaal in het land verbleef. “Het zijn de Thaise autoriteiten die Beijer hebben gearresteerd omdat hij niet in orde zou zijn met de wetten op legaal verblijf in het land”, zegt de woordvoerder. “Het zou gaan om een probleem met een visum. Hij is nu administratief aangehouden en zal vermoedelijk in de gevangenis blijven tot er beslist is over een eventuele uitwijzing. Dat zou nog enige tijd in beslag kunnen nemen.”

De verjaring van de zaak in 2025 komt dichterbij, waardoor de inspanningen nog even verhoogd worden om elementen te vinden die kunnen helpen. Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) kwam eind december wel met een goedgekeurd wetsontwerp om een zaak als die van de Bende van Nijvel niet meer te laten verjaren. Die wordt nu bekeken door de Raad van State en komt in het voorjaar naar het parlement. In een reactie op Twitter schrijft Van Quickenborne dat het federaal parket er alles aan doet om de “waarheid naar boven te brengen”.

Geen bewijs

Robert Beijer en de Bende Van Nijvel zijn sinds de jaren tachtig vaak in één adem genoemd. Maar tot vandaag is er geen bewijs gevonden dat hij er iets mee te maken heeft. Zelf heeft hij zijn betrokkenheid altijd ontkend.

Eind 2017 noemde de broer van wijlen Christian Bonkoffsky, heel even de vermeende Reus van de Bende van Nijvel, Beijer nog als een van de mannen die hij samen met zijn broer had gezien ten tijde van de aanslagen. Het was de zoveelste keer dat ex-rijkswachter Robert Beijer werd genoemd in het dossier van de Bende van Nijvel. Maar ook deze keer was het een maat voor niets. Bonkoffsky vroeg een confrontatie, Beijer stemde daarin toe, maar die kwam er niet. Volgens het gerecht omdat de kans op succes of een doorbraak nihil zou zijn.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer