Pukkelpop schrapt dit jaar HEAR HEAR! “Ten vroegste in 2024 nieuw editie”. © TV Limburg

Pukkelpop schrapt Hear Hear! in 2023

Hasselt -

Hear hear!, het indie-festival dat afgelopen zomer haar debuut maakte op de Pukkelpopweide in Hasselt, komt ten vroegste in 2024 met een nieuwe editie. Of misschien ook niet.

Christof Rutten

Vorig jaar lanceerde Pukkelpop een nieuw ééndagsfestival: Hear Hear! vond toen op 14 augustus plaats onder een snikhete zon. Op de affiche stonden onder andere Pixies en Editors. Wie er was, was erg te spreken over het festival. Over het feit dat het maar één dag was bijvoorbeeld. Dat er geen tien podia waren, zodat er minder keuzestress was. Dat er een dagje vrij was nadien om de katers weg te spoelen. En niet in het minst ook om de leuke affiche waarop bands als Squid en Parquet Courts de affiche deelden met Liam Gallagher en Thurston Moore. “Dat Hear Hear! erg positief werd onthaald door de aanwezige festivalgangers, bleek uit de talrijke reacties die we tijdens en ook na het festival kregen”, klinkt het bij woordvoerder Frederik Luyten.

©  Serge Minten

Maar: u voelt dat er een ‘maar’ aankomt: “Helaas is dat in deze tijden niet altijd voldoende en moeten we als organisatie keuzes durven maken. In 2023 zetten we voluit in op een ijzersterke Pukkelpopeditie en blijft Hear Hear! even in de koelkast. Volgend jaar bekijken we dit graag opnieuw.”

Whispering Sons. ©  Geert Van de Velde

Meer informatie willen ze daar bij Pukkelpop niet aan toevoegen. Nochtans leek er na afloop van het festival vorig jaar wel een zekere bereidheid. In de wandelgangen vingen we toen op dat de positieve reacties van de bezoekers wel eens voor een doorstart zouden kunnen zorgen. Niet dus. Of nog niet dus, dat weten we pas in 2024.

Bis bis?

Dat het festival dit jaar niet plaatsvindt, heeft wellicht niet één maar meerdere oorzaken. Stijgende kosten bijvoorbeeld (niet alleen bands worden duurder, alles wordt duurder, dus ook voor festivals) maar ook het feit dat ze bij Pukkelpop wellicht op meer bezoekers hadden gehoopt op de eerste editie van Hear Hear! Toen het festival werd aangekondigd, waren er vier podia. Dat werd even later teruggeschroefd naar drie podia (op een kleiner terrein). Een aantal artiesten die op de affiche van Hear Hear! stonden verschoven naar de line-up van Pukkelpop, dat vier dagen later plaatsvond. Organisatoren Chokri Mahassine en Eppo Janssen gaven op voorhand ook toe dat het nieuwe festival wel nog een zetje kon gebruiken qua voorverkoop. Vorig jaar was ook de eerste zomer in drie jaar tijd zonder coronamaatregelen, waardoor er opnieuw een groot aanbod van festivals was inclusief allerlei spin-offs van grotere festivals en een aantal nieuwe evenementen. Tegelijk met dat grotere aanbod bleek de knaldrang niet altijd even groot. Of toch niet zo groot als verwacht/gehoopt.

©  Sven Dillen

Officieel klokte het festival af op 15.000 bezoekers. Chokri Mahassine had iets eerder nog aangegeven al blij te zijn met 12.000 bezoekers, maar bij de lancering van het nieuwe festival werd er nog gemikt op een capaciteit van 25.000 à 30.000 bezoekers. Soit: in 2024 weten we of Hear Hear! nog eens bis bis mag doen, of dat het over en uit is.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer