©  EPA-EFE

Oudste runensteen ter wereld gevonden in Noorwegen

Noorse archeologen denken dat ze de oudste runensteen ter wereld gevonden hebben. De inscripties in runenschrift zouden dateren van zo’n 2.000 jaar geleden, of enkele eeuwen voor de oudste runenstenen die tot nog toe bekend waren.

wverBron: BELGA

De runensteen in kwestie is een blok bruine zandsteen van ongeveer 30 centimeter. Hij werd ontdekt op een begraafplaats die tijdens de herfst van 2021 werd blootgelegd, vlakbij het Tyrifjord-meer, ten noordwesten van de Noorse hoofdstad Oslo. Daar waren werken aan de gang voor de aanleg van een spoorlijn.

In een graf werden naast de steen ook beenderen en verkoold hout gevonden. De datering daarvan doet vermoeden dat de runensteen gegraveerd werd tussen het jaar 1 en 250 van onze tijdrekening. Volgens het museum voor Culturele Geschiedenis van Oslo is de steen “een droom voor runologen”.

(Lees verder onder de foto)

©  EPA-EFE

Het runenschrift is het oudst gekende alfabet in Scandinavië. De stenen zijn vaak gemaakt door de Vikingen en dienden vooral ter nagedachtenis aan gestorvenen. Er hangt nog veel mysteriositeit rond de oorsprong van de stenen.

Experts gingen ervan uit dat de eerste runenstenen in de jaren 300-400 waren opgedoken, maar door onder meer de vondst nu blijkt dat ze mogelijk nog ouder waren.

De steen is van 21 januari tot en met 26 februari te bezichtigen in het museum voor Culturele Geschiedenis van Oslo.

©  AP

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer