Veel regen en winterse buien verwacht, tot 20 centimeter sneeuw mogelijk in de Ardennen

De week begint met veel wind en (winterse) neerslag. In de Ardennen verwacht het KMI regen, smeltende sneeuw en sneeuw. Op het einde van de dag kan die ophopen tot een laag van 10 tot 15 centimeter en lokaal zelfs 20 centimeter dik. In de late namiddag kan ook in Laag- en Midden- België de neerslag wat winters worden. Ook in Limburg kan er (smeltende) sneeuw vallen.

mtmBron: BELGA

De maxima liggen maandag tussen 1 graad in de Hoge Venen en 6 graden in Vlaanderen. De wind waait matig tot vrij krachtig. In het binnenland zijn er vooral in de voormiddag rukwinden mogelijk tot ongeveer 70 kilometer per uur. Aan zee worden de sterkste windstoten verwacht in de namiddag, tot 70 kilometer per uur of lokaal zelfs wat meer.

Maandagavond blijft het nog een tijd sneeuwen in de Ardennen. In de loop van de nacht wordt het overal droog met brede opklaringen. De minima schommelen tussen -2 en -4 graden.

Onze weerman Ruben Weytjens laat weten dat er ook in Limburg kans is op smeltende sneeuw. “In de loop van maandag zal er periodiek neerslag vallen. Dit betekent dus ook dat het regionaal soms urenlang droog kan blijven. Naast regen is er bij een voldoende hoge intensiteit ook kans op smeltende sneeuw.”

“Een sneeuwlaagje is op de meeste plaatsen zeer waarschijnlijk te veel gevraagd. Tenzij we een lokaal en zeer tijdelijk drablaagje op grassprietjes, struiken of bijvoorbeeld autoruiten mogen meerekenen na de passage van een bui met dikke vlokken. Voor de toppen van de Voerstreek is het een ander verhaal.”

Code geel: gladheid en regen

Van maandagochtend 7 uur tot dinsdagochtend 9 uur geldt in bijna heel ons land code geel voor gladheid. In de provincies Luik en Luxemburg is dat zelfs code oranje. “In de nacht van maandag op dinsdag gaat het overal vriezen en is het dus opletten voor ijsplekken in het hele land”, zo waarschuwt het KMI.

Ook voor regen geldt van maandag 11 uur tot dinsdag 1 uur in meerdere provincies code geel voor regel. “Vooral in het noordwesten (provincies West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen, Antwerpen, red.) en het zuiden (provincies Namen en Luxemburg, red.) van ons land zijn tegen maandagavond neerslaghoeveelheden mogelijk tussen 25 en 30 liter per vierkante meter.”

(Lees verder onder de foto)

©  KMI

Dinsdag wordt een bewolkte dag. Het blijft droog op wat lichte neerslag na in het uiterste zuiden van het land en langs de Duitse grens. Het is koud met maxima tussen het vriespunt en -3 graden in de Hoge Ardennen en 2 en 3 graden elders. De wind waait overwegend zwak.

Woensdagochtend vriest het overal in ons land. In Vlaanderen is er kans op lokale aanvriezende mist. Ten zuiden van Samber en Maas wordt het bewolkt en bestaat de kans op lichte sneeuwval. Later op de dag wisselen opklaringen af met wolkenvelden. De maxima liggen rond -3 graden in de Hoge Venen, rond 2 graden in het centrum en rond 4 of 5 graden aan zee. De wind waait zwak tot matig.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer