©  AP

President Biden roept Californië uit tot rampgebied na noodweer

Door het aanhoudende noodweer in Californië heeft Amerikaans president Joe Biden de staat uitgeroepen tot rampgebied. Hierdoor kan de federale overheid hulp vrijmaken voor de wederopbouw, zo meldde het Witte Huis zaterdagavond lokale tijd.

gliBron: BELGA

Door de beslissing komen middelen vrij voor getroffen inwoners van de county’s Merced, Sacramento en Santa Cruz. Subsidies zijn bijvoorbeeld mogelijk om een tijdelijke woonst of reparaties te bekostigen. Ook is er sprake van goedkope leningen om het verlies van niet-verzekerde goederen op te vangen. Het Witte Huis spreekt daarnaast nog van andere programma’s om inwoners en eigenaars van een bedrijf te helpen.

Dit weekend waren er opnieuw zware regenval, stormen en sneeuwbuien, aldus de meteodiensten. Het einde van het noodweer is na drie weken nog niet nabij. Ook de komende dagen wordt regen voorspeld. De dreiging blijft reëel voor gemeenten, het water kan voort stijgen, ook wanneer de stormen voorbij zijn, zei nooddienstenverantwoordelijke Nancy Ward.

Californië wordt al sinds 27 december getroffen door zware winterstormen, overstromingen, aardverschuivingen en modderstromen. Voor miljoenen inwoners gelden stormwaarschuwingen en duizenden gezinnen zitten zonder stroom. Zaterdag waren er nog zware regenbuien en in sommige gebieden viel er sneeuw. Tot nu zijn minstens 19 mensen om het leven gekomen door bijvoorbeeld omvallende bomen of het snel wassende water.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer