©  AP

Deel VN-Veiligheidsraad maant taliban aan rechten van vrouwen te respecteren

Elf leden van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties hebben de taliban opnieuw opgeroepen “alle onderdrukkende maatregelen” tegen vrouwen te beëindigen. De Japanse VN-ambassadeur Ishikane Kimihiro deed die oproep in de marge van een vergadering van de raad over de situatie in Afghanistan.

ltoBron: BELGA

De Japanner sprak een verklaring uit namens Albanië, Brazilië, Ecuador, Frankrijk, Gabon, Japan, Malta, Zwitserland, de Verenigde Arabische Emiraten, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. De landen eisen dat de taliban de rechten van vrouwen respecteren. Zo moeten vrouwen in Afghanistan kunnen deelnemen en bijdragen aan alle aspecten van het sociale, politieke en economische leven.

De verklaring verwijst in het bijzonder naar het verbod voor vrouwen om te werken voor niet-gouvernementele organisaties en de uitsluiting van vrouwen en meisjes van scholen en universiteiten. De permanente leden Rusland en China gaven geen steun, evenmin als Mozambique en Ghana.

“Internationaal antwoord”

De Britse VN-ambassadeur Barbara Woodward meldde voorafgaand aan de vergadering dat de Veiligheidsraad een “internationaal antwoord op de acties van de taliban” zal bespreken. “We willen dat vrouwen weer aan het werk kunnen en dat kwetsbare gezinnen en kinderen weer humanitaire hulp krijgen.”

De extremistische taliban zijn met de val van de hoofdstad Kaboel in 2021 opnieuw aan de macht gekomen in het land. De taliban weren vrouwen sindsdien steeds verder uit het openbare leven.

Hulporganisaties van de Verenigde Naties waarschuwden eind december dat zij humanitaire projecten in Afghanistan zullen moeten stopzetten als de taliban bij hun werkverbod voor vrouwen blijven. Enkele VN-hulpinitiatieven in het land zijn al stopgezet na het wegvallen van vrouwelijke medewerkers.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer