Wat u mag verwachten van Cofidis: de minst sexy ploeg van het pak (en amper een nieuwkomer)

De cross is nog in het land, maar het klassieke voorjaar nadert al met rasse schreden. Onze wielerredactie dook in de kernen en plannen van elke grote wielerformatie en kwam telkens terug met een scherpe analyse. In dit artikel: wat u mag verwachten van Cofidis.

Hugo Coorevits

Hoe was 2022?

Op basis van de gewonnen UCI-punten was dit een goed jaar. Zelfs beter dan Movistar of AG2R-Citroën. Vóór het seizoen stond Cofidis op basis van 2020 en 2021 op een negentiende plaats. Er moést dus beter gescoord worden. En dat deden ze ook. Maar wat onthouden we op het eerste gezicht van de prestaties van de Cofidis-renners van dit jaar? Simon Geschke die gebroken was omdat hij in de Tour de bolletjestrui kwijtspeelde aan Jonas Vingegaard. En de sprintzege van Jésus Herrada in de Vuelta.

Wat zijn de grote doelen dit jaar?

Elk seizoen is dat doel hetzelfde: een ritzege behalen in de Tour de France. Dat is een opdracht waarin de Noord-Franse ploeg sinds de Tour van 2008 (ritzeges van Samuel Dumoulin en Sylvain Chavanel) niet meer in is geslaagd. Met Guillaume Martin probeert het team van Cédric Vasseur zo hoog mogelijk te eindigen in Parijs, maar dat lukte de voorbije zomer niet en in de Giro speelde hij ook jojo in het klassement.

Wat moet beter dan in 2022?

Cofidis was een stel grijze muizen die overal wat mee knabbelden om in de World Tour te blijven. Maar het lijkt net iets te veel op de Franse variant van Lotto-Soudal van 2020 en 2021, met dat verschil dat de Belgische ploeg Caleb Ewan heeft en de Fransen een klassementsrenner.

Buiten wat Franse koersen die ze wonnen, speelden ze niet echt mee in het grote werk. Zowel Walscheid (zware trainingsval in het voorjaar) als Coquard zouden beter moeten kunnen dan wat ze vorig jaar deden. Met Noppe, Allegaert, Consonni en Cimolai is er wel stilaan een sprinttrein voorhanden.

Benjamin Thomas © AFP

Wie is de grootste aanwinst?

Laten we het dan maar op de onbekende Jonathan Lastra houden. De 29-jarige Spanjaard van Caja Rural-Seguros RGA reed af en toe top tien in de kleinere rittenkoersen van de Europe Tour. Maar alleen de intimi kennen Lastra. Verder van de rest: Christophe Noppe (Arkéa-Samsic) in vervanging van de gestopte Kenneth Vanbilsen en nog enkele nobele onbekenden als Axel Mariault en Harrison Wood.

Het is duidelijk dat Vasseur mikt op de doorgroei van jongens als Victor Lafay, Alex Zingle (niet bepaald traag), Rémy Rochas of Benjamin Thomas die op de baan ook furore maakt.

Kenneth Vanbilsen © Karel Hemerijckx

Wie is het grootste verlies?

Eigenlijk is er niets spectaculairs aangeworven en verdween er geen grote naam of het moet dan Tom Bohli zijn die naar Tudor vertrekt of Kenneth Vanbilsen die het voor bekeken hield. De Zwitser was vorig jaar een schim van de hardrijder die hij lang geleden bij BMC was. Enkele anciens moesten afvloeien zoals de ook al ondertussen gestopte Sander Armée en Davide Villela.

Wat moet u nog weten?

Cofidis zit al sinds 1997 in het peloton. Ondertussen is er ook een vrouwenploeg waarbij de Henegouwse Alana Castrique rijdt. Het Noord-Franse kredietbedrijf is ook nog altijd sponsor van de Vuelta.

Lees hieronder wat u mag verwachten van de andere ploegen

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Lees meer