©  ISOPIX

Belg aan de leiding in de Dakarrally, maar Guillaume De Mévius blijft voorzichtig: “Onze aanpak blijft dezelfde”

Guillaume de Mévius en François Cazelet (OT3) eindigden in de vijfde Dakar-etappe als vierde bij de prototypes T3. De Mévius verloor naar het einde van de etappe tijd door een leegloper, maar die pech was niets in vergelijking met wat zijn rechtstreekse concurrent meemaakte.  De één zijn dood is de ander zijn brood en dus komt De Mévius aan de leiding.

Vincent Van GenechtenBron: BELGA

Guillaume de Mévius had een brede glimlach op zijn gezicht toen hij donderdagavond het bivak van Ha’il bereikte. Met recht en reden want zijn aanpak loont. Na vijf etappes staat hij aan de leiding.

“Het was geen makkelijke rit. Tot aan de bevoorrading hadden we een goed ritme. Toen we aan het tanken waren, merkte ik dat een band lek stond. Het was een leegloper, een band die heel langzaam lucht verliest. Maar in de bevoorradingszone mag er niet gesleuteld worden en dus beslisten we om proberen verder te rijden zonder het wiel te wisselen. Naar het einde van de rit toe zijn we wel wat voorzichtiger beginnen rijden, maar uiteindelijk hebben we het gehaald.”

De Mévius verloor 14:28 op etappewinnaar Seth Quintero. Erger verging het leider Mitch Guthrie. Die verloor op donderdag ruim vier uur.

“En zo komen wij dus aan de leiding”, zegt De Mévius. “De kloof met Austin Jones bedraagt iets meer dan zeven minuten. De derde volgt al op meer dan een uur. We staan op kop van de Dakar, maar onze aanpak blijft dezelfde: we willen zo lang als mogelijk bovenaan proberen mee te draaien. Dat doel wijzigt niet. Het is ook uitkijken en proberen om de mechaniek wat te sparen. Op het einde van de etappe was er veel kamelengras en dat doet de mechaniek geen goed. De balans na bijna één week is positief: we zijn leider en gaan proberen om tot het einde het hoofd koel te houden.”

Quintero is de snelste bij de prototypes

Seth Quintero (BRP) heeft donderdag de vijfde etappe bij de prototypes T3 in de Dakar gewonnen. De Amerikaan had 4:47 voorsprong op de Chileen Francisco Lopez Contardo (Can Am) en 11:46 op de Amerikaan Austin Jones (BRP). Guillaume de Mévius (Grallyteam) verloor als vierde 14:28, maar is wel de nieuwe leider.

Pechvogel van de dag werd Mitch Guthrie (TM3). Woensdag kwam hij aan de leiding, maar veel plezier heeft hij daar niet aan beleefd. De Amerikaan kreeg na 165 kilometer technische problemen en wacht op zijn assistentietruck. Na 140 kilometer had hij de vijfde tijd. Het is afwachten of Guthrie de finish haalt. Eindwinst mag hij sowieso vergeten.

De Chileen Ignacio Casale (Yamaha) begon het beste aan de etappe, waarna De Mévius overnam. Voor even dan toch, want niet veel later nam Quintero het commando. Een mooie revanche na zijn tegenslag op woensdag, toen hij voor de neus van De Mévius een wiel verloor. “Chaleco” Contardo eindigde als tweede, voor Jones en De Mévius. Door de pech van Guthrie neemt De Mévius de leiding over. De Belg heeft een voorsprong van 7:20 op eerste achtervolger Austin Jones.

Bij de SSV’s T4 ging de etappezege naar Rokas Baciuska (Can Am). Eerder had de Litouwer ook al de proloog gewonnen. De Braziliaan Rodrigo Luppi De Oliveira (Can Am) eindigde als vierde op 4:33 en loopt in de stand iets verder uit op de Pool Eryk Goczal (BRP), die als zesde finishte. Het verschil tussen beiden bedraagt nu 16:45.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer