Aangeboden door HBVL Shop

Wat wordt er duurder in 2023?

Als je bij het lezen van deze titel spontaan hardop “alles” mompelt, ben je vast niet de enige. Gelukkig is er ook goed nieuws: zowel in de private als in de openbare sector stijgen de nettolonen flink, door de aanpassing van de belastingschalen in de bedrijfsvoorheffing én de automatische loonindexering, die dit jaar een record breekt.

Boodschappen en energie blijven duur

En dan nu het minder goede nieuws: in het nieuwe jaar blijven veel prijzen van consumptiegoederen stijgen. Je merkte het vast al in de supermarkt: vooral de prijs van voeding blijft sterk stijgen door de hogere grondstofprijzen en de loonindexering. Ook energie is door het conflict tussen Oekraïne en Rusland nog steeds een derde duurder dan in december 2021, en dit is de grote boosdoener voor de hoge inflatie. Deze prijsstijgingen hebben gevolgen in allerlei sectoren, waardoor veel bedrijven zich genoodzaakt zien om hun hogere kosten door te rekenen aan de eindklant.

LEES OOK.  Met deze 10 tips merk je echt het verschil op je energiefactuur

Ook huisarts, bpost en drinkwater duurder

Daarnaast worden in 2023 ook een bezoekje aan de huisarts, het versturen van brieven en pakketjes en het drinkwater duurder. Helaas worden niet enkel de lonen geïndexeerd, maar ook het kadastraal inkomen. Zo gaan huiseigenaren volgend jaar tot bijna 10% meer onroerende voorheffing betalen voor hun woning.

Grote vraag, hogere prijzen

Ook de toegenomen vraag zorgt in sommige sectoren voor hogere prijzen. Zo is mede door de torenhoge brandstofprijzen de vraag naar elektrische auto’s, fietsen en onderdelen aanzienlijk gestegen. Hierdoor stegen ook de prijzen van grondstoffen, de productiecapaciteit en het transport. Dat vertaalt zich in duurdere elektrische fietsen en auto’s.

Tip: ook de Veloci fiets wordt binnenkort duurder. Wil je hem nog voordelig aanschaffen? Grijp dan nu je kans op hbvlshop.be.

Gerelateerd

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws