TRANSFEROVERZICHT.Van Ruud Vormer tot Sory Kaba: ontdek hier wat uw favoriete club van plan is tijdens de wintermercato

Dit jaar geen echte winterstop, maar wel gewoon weer een wintermercato. Tot en met 31 januari kunnen onze Belgische clubs zich versterken voor het beslissende deel van de competitie. Of een oplossing zoeken voor overbodige spelers. Wat zijn de transferplannen van uw favoriete club? Een overzicht.

De Voetbalredactie

Wat zoeken ze? Het ziet ernaar uit dat de youngsters Andras Nemeth (zeker) en Mika Godts (er wordt nog gesproken) de club na dit seizoen of in de winterstop zullen verlaten. Zij zijn daarom recent teruggezet van de A-kern naar Jong Genk. Om die leemtes op te vullen en omdat KRC nogal dun zit in de vleugelaanvallers (enkel Joseph Paintsil en Mike Trésor en als back-up Angelo Preciado), wordt er aanvallende versterking gezocht. De 22-jarige Nigeriaan Yira Sor werd al binnengehengeld van Slavia Praag. Er mag dus nog offensieve versterking bijkomen, tenzij Mika Godts alsnog zou beslissen om zijn contract te verlengen. Voor de rest wil de club de huidige kern samenhouden. Enkel als er iemand vertrekt, wordt een alternatief gezocht.

Wie is er in beeld? Yira Sor is al aangetrokken. Voor de rest geen namen bekend.

Yira Sor is de eerste Genkse aanwinst. ©  Karel Hemerijckx

Wie mag/moet de club verlaten? Niemand moet de club verlaten. Nemeth, die zich geblokkeerd voelt door Onuachu, wil wel zo snel mogelijk andere oorden opzoeken.

Wat zoeken ze? Simpel: Als er niemand vertrekt, komt er ook niemand bij. De Finse vleugelspeler Casper Terho (19) is wel alvast een nieuw gezicht: hij komt over van Helsinki en tekende zijn contract bij Union al in september. Terho ging al mee op buitenlandse stage en speelde er ook in een oefenmatch. Hij is speelgerechtigd vanaf 1 januari.

Casper Terho is speelgerechtigd bij Union vanaf 1 januari. ©  BELGA

Wie is er in beeld? Nog geen concrete namen.

Wie mag/moet de club verlaten? Niemand moet de club per se verlaten, maar voor overbodige spelers zoals Viktor Boone of Arnaud Dony wordt mogelijk wel een oplossing gezocht.

Wat zoeken ze? Een linksvoetige verdediger, want Sam Vines is lange tijd out. Een direct inzetbare middenvelder is eveneens welkom.

Wie is er in beeld? Daley Blind, transfervrij na zijn exit bij Ajax, was een optie. De verdediger trekt echter verrassend naar Bayern München. Ook Mateusz Klich (32, Leeds, middenvelder) werd reeds bekeken.

Antwerp liet zijn oog vallen op Daley Blind. ©  Stanley Gontha

Wie mag/moet de club verlaten deze winter? Met Radja Nainggolan is de man die het dringendst weg moet al vertrokken. Zijn contract werd ontbonden.

Wat zoeken ze? Scott Parker moet eerst een goed beeld kunnen vormen van zijn kern. Maar sowieso wordt er naar een (invallers)doelman gespeurd, omdat Senne Lammens kan vertrekken.

Wie is er in beeld? Er zijn nog geen concrete namen bekend.

Met Scott Parker is er alvast een nieuwe coach bij Club. ©  AFP

Wie mag/moet de club verlaten deze winter? De kern moet afgeslankt worden, maar wie weg moet: dat ligt aan de nieuwe coach. Voor Owen Otasowie wordt nog steeds een oplossing gezocht, ook Daniel Pérez mag nog altijd weg. Ruud Vormer werd ondertussen uitgeleend aan Zulte Waregem, dat hem bij het behoud definitief overneemt. Als Club geld wil vangen voor Lammens en Noah Mbamba, is het nu ook het moment.

Wat zoeken ze? De Buffalo’s plannen niet meteen grote investeringen. Mocht er zich een offensieve, creatieve opportuniteit aanbieden, zal het Gentse bestuur wel niet aarzelen om toe te slaan. Hetzelfde geldt voor een middenvelder met een grote actieradius, een box-to-boxspeler.

Wie is er in beeld?Nog geen concrete namen.

Wie mag/moet de club verlaten deze winter? Heel wat spelers zijn in juni einde contract maar dat betekent niet dat ze tijdens deze mercato allemaal andere oorden zullen opzoeken. Jens Petter Hauge leek even op weg naar de uitgang, maar de Noor lijkt zich net op tijd herpakt te hebben.

Wat zoeken ze? De Rouches gaan in de eerste plaats op zoek naar vervangers voor Selim Amallah en Nicolas Raskin, die allebei naar de B-kern werden verwezen omdat ze hun contract niet wilden verlengen. Ook op de flanken wordt er naar versterking gezocht. Zeker op de rechtsback mag er iets bijkomen na de kruisbandblessure voor Gilles Dewaele.

Selim Amallah speelde een sterk WK, maar verzeilde bij Standard in de B-kern en mag vertrekken. ©  BELGA

Wie is er in beeld? Nog geen bevestigde namen van transfertargets. Net als in de zomer richt de club zich vooral op de Engelse markt.

Wie mag/moet de club verlaten deze winter? De club hoopt Amallah en Raskin nog voor een beperkte som van de hand te kunnen doen. Voor Amallah is er concrete interesse van Nottingham Forest en Valencia, al blijft het wachten op een eerste bod. Ook voor Aleksandar Boljevic en John Nekadio wordt er een oplossing gezocht.

Wat zoeken ze? Bij Westerlo zijn ze niet meteen op zoek naar versterking.

Wie is er in beeld? Niemand.

Wie mag/moet de club verlaten deze winter? Niemand moet weg, maar het zou kunnen dat spelers die nauwelijks in actie komen zelf aansturen op een vertrek of uitleenbeurt. Buiten het vertrek van flankspeler Akbunar is voorlopig rustig in de stille Kempen.

Wat zoeken ze? Niets specifiek. Ze zijn tevreden over hun huidige kern maar staan open voor opportuniteiten op de transfermarkt. Er is wel buitenlandse interesse voor Mousa Tamari, onder meer van Nantes. Als hij vertrekt, moet er een nieuwe rechtsbuiten komen.

Voor Mousa Tamari is behoorlijk wat interesse uit het buitenland.  ©  BELGA

Wie is er in beeld? Vooralsnog niemand.

Wie mag/moet de club verlaten deze winter? Joao Gamboa is al teruggekeerd naar het Portugese Estoril. Soufiane Chakla, die bij de beloften traint, mag ook weg.

Wat zoeken ze? Twee spelers: een middenvelder en een spits, met oog op de toekomst.

Wie is er in beeld? Jongeren met groeimarge, voorlopig geen concrete namen.

Wie mag/moet de club verlaten deze winter? De gehuurde Braziliaan Heitor en linksachter Dimitar Velkovski, die volgende zomer einde contract is. Het contract van Dino Hotic loopt straks ook af en mogelijk wordt een bod op hem aanvaard.

Wat zoeken ze? STVV is niet meteen op zoek naar directe versterkingen.

Wie is er in beeld? Vooralsnog niemand.

Wie mag/moet de club verlaten deze winter? Ameen Al Dakhil moet zeker niet weg, maar de jonge verdediger is wel in beeld bij Burnley. Christian Brüls trok dan weer de deur achter zich dicht op Stayen, hij trok naar Zulte Waregem.

Wat zoeken ze? Een spits.

Wie is er in beeld? Sory Kaba, die vorig seizoen bij OH Leuven speelde en nu bij het Deense Midtjylland, is al genoemd.

De naam van Sory Kaba, ex-OH Leuven, viel al bij Anderlecht.  ©  Getty Images

Wie mag/moet de club verlaten deze winter? Wesley Hoedt past niet meer in de plannen. Sebastiano Esposito evenmin. Hij zou normaal terugkeren naar Inter, maar Anderlecht vond nog geen akkoord met de Italianen en dus traint de spits weer mee.

Wat zoeken ze? Vooral een diepe spits: Nadir Benbouali voldoet (nog) niet, Youssouph Badji kon zich evenzeer doorzetten. Daarnaast zijn ze op zoek naar versterking in de defensie: centraal achterin is de spoeling niet breed, maar ook op de flanken kan er iets bij.

Wie is er in beeld? Er doen nog geen concrete namen de ronde, maar de kans dat een oude bekende van Felice Mazzu – en dus ook Charleroi – komt, is groot.

Spits Youssouph Badji kon zich niet doorzetten bij Charleroi en mag vertrekken.  ©  BELGA

Wie mag/moet de club verlaten deze winter? Badji mag beschikken, verder wordt het afwachten of er concrete interesse is voor enkele spelers. Ali Gholizadeh kan zijn WK verzilveren en zal voor de juiste prijs weg mogen, daarnaast is er ook concrete interesse voor Ken Nkuba, Adem Zorgane en Joris Kayembe. Voor die laatste legde Charleroi reeds een bod uit de MLS naast zich neer.

Wat zoeken ze? Met gemiddeld twee tegengoals per wedstrijd hoeft het niet te verbazen dat Eupen zich vooral defensief wil versterken.

Wie is er in beeld? Voorlopig circuleren er nog geen namen van concrete pistes.

Wie mag/moet de club verlaten deze winter? Voor zomeraanwinsten Jan Kral en Jan Gorenc lijkt het Eupense avontuur van korte duur te zullen zijn. Zij mogen alweer beschikken. Stef Peeters en Smail Prevljak naderen het einde van hun contract, maar gezien de precaire situatie in het klassement lijkt een vroegtijdig vertrek van de twee sterkhouders onwaarschijnlijk.

Wat zoeken ze? “Een opportuniteit op de markt laten we niet schieten, maar we maken vooral ons huiswerk voor de zomer”, liet nieuwbakken sportief directeur Tim Matthys verstaan. Coach Steven Defour wil er graag een vervanger voor Thibaut Peyre bij.

Wie is er in beeld? De uitleenbeurt van Gustav Engvall aan het Noorse Sarpsborg 08 FF zit erop. Malinwa bekijkt of de Zweed, die nog tot medio 2024 onder contract ligt, weer aansluit.

Wie mag/moet de club verlaten deze winter? Dries Wouters en Iebe Swers kregen voor de winterstage te horen dat ze naar een andere club op zoek mogen gaan. Peyre verhuist naar het Saudische Al-Batin.

Wat zoeken ze? Een scorende spits en vooral verdedigende versterking.

Wie is er in beeld? Pierre Dwomoh, de middenvelder die Antwerp de voorbije zes maanden uitleende aan het Portugese Braga, komt over op huurbasis. KVO heeft ook een aankoopoptie.

Gauthier Ganaye, executive president van KVO, met nieuwkomer Pierre Dwomoh. ©  KV Oostende

Wie mag/moet de club verlaten deze winter? De kern is niet super breed, dus afslanken is momenteel niet aan de orde. Tenzij coach Dominik Thalhammer enkele jongens ziet die absoluut geen toekomst hebben in zijn ploeg.

Wat zoeken ze? Bernd Storck gaf al aan versterking te willen. De Duitse T1 zoekt een linksachter, defensieve middenvelder, centrale verdediger en een spits.

Wie is er in beeld? Kortrijk trok ondertussen de Duitse centrale verdediger Christalino Atemona en de Slowaakse spits Martin Regali aan. Verder is er interesse in Dimitar Velkovski (Cercle Brugge).

Wie mag/moet de club verlaten deze winter? Aleksandr Radovanovic, Alexandre De Bruyn en Amine Benchaib moeten weg. Deze drie spelers werden door Storck naar de B-kern verbannen. Benchaib kan rekenen op interesse van MVV en Willem II.

Wat zoeken ze? Essevee zoekt defensieve versterking. Ervaring gewenst.

Wie is er in beeld? De naam van Ruud Vormer viel de voorbije weken regelmatig aan de Gaverbeek. Ondanks het fikse contract van de Nederlander, viel er toch een oplossing uit de bus. Vormer komt op huurbasis over van Club Brugge, waarna Essevee de middenvelder bij het behoud definitief overneemt. Verder trok Essevee ook Christian Brüls aan.

De naam van Ruud Vormer circuleert aan de Gaverbeek. ©  Dick Demey

Wie mag/moet de club verlaten deze winter? Chinonso Offor keert in principe deze winter terug naar Canada. De gehuurde aanvaller kon onvoldoende zijn stempel drukken. Ook Dani Ramirez en Borja Lopez komen in aanmerking voor een vertrek.

Wat zoeken ze? In de eerste plaats een scorende spits, daarnaast ook een centrale verdediger en een creatieve middenvelder.

Wie is er in beeld? Daarover is het gissen. Gezien de beperkte financiële slagkracht van de club wordt wellicht gemikt op huurspelers die elders niet aan de bak komen.

Wie mag/moet de club verlaten deze winter? Een mogelijke overgang van sterkhouder Antoine Bernier naar AA Gent kan de Luikenaren de nodige financiële slagkracht bezorgen om hun transferwensen in daden om te zetten.

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Lees meer