Vuurwerk op heel wat plekken in Limburg © hbvl

Gelukkig 2023! Zo vierde Limburg het nieuwe jaar

Hasselt -

Eerst en vooral: een gezond, gelukkig en warm nieuwjaar! 2023 is rond middernacht op heel wat plekken feestelijk ingezet met vuurwerk.

Miranda Gijsen

In 24 van de 42 Limburgse gemeenten was er in 2022 een vuurwerkverbod, in andere gemeenten was vuurwerk beperkt mogelijk tussen 23.00 en 1.00 uur of had je een vergunning nodig. Ondanks de stevige wind werd het nieuwe jaar op veel plekken ingezet met vuurwerk. Dat was onder meer het geval in Beringen, Peer, Heusden-Zolder, Gingelom, Dilsen-Stokkem en Bilzen.

Ook in het Maasland lieten ze zich niet tegenhouden door de wind. De hele avond waren er knallen te horen. “Mijn papa heeft dit jaar zoveel vuurwerk gekocht dat hij het niet meer kon dragen”, weet een kapoen te vertellen. “Ik ben met mijn vuurwerk inderdaad vanuit de winkel twee keer naar de auto gewandeld”, geeft de papa toe. Op de Rijksweg in de Maasvallei werden vanaf middernacht honderden vuurwerkpijlen de lucht in geschoten. Op het kruispunt Rijksweg-Dorpsstraat in het centrum van Lanklaar kreeg je zicht op vuurwerkshows langs de Maas, in Stokkem-centrum en richting Eisden. Door het mooie weer waren heel wat bewoners buiten een kijkje komen nemen. “Mooi om naar te kijken, maar ik geef er geen cent aan uit”, mompelt een dame. Een Chinese muur zorgde op de Rijksweg voor een oorverdovend lawaai en licht. Door de rookgordijnen en kleurrijke spetters in de lucht verdween zelfs meermaals de halve maan uit het decor.

Brand

In de Winterstraat in Gansbeek bij Bilzen heeft het zaterdagavond gebrand onder het afdak achter een huis. Het vuur werd veroorzaakt door een afgeweken vuurpijl die door de wind op een zetel onder het afdak terechtkwam.

In Dilsen-Stokkem ontstond er een sterke rookontwikkeling in een ondergrondse parkeergarage van een appartementsgebouw op de hoek van de Rijksweg en de Nieuwstraat, nadat er afval van vuurwerk is beginnen te branden. Brandweer Oost-Limburg kwam ter plaatse om het smeulend goedje te blussen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer