©  EPA-EFE

Wit-Rusland spreekt van mogelijke provocatie door Kiev na inslag raket

Het Wit-Russische ministerie van Defensie spreekt van een mogelijke provocatie door Kiev nadat donderdag een luchtafweerraket neerkwam op het Wit-Russische grondgebied. “Ofwel werd de ongeleide raket vanwege de slechte training van de militairen per ongeluk afgevuurd, ofwel ging het om een opzettelijke provocatie door de Oekraïense strijdkrachten”, aldus het hoofd van de luchtafweer in Minsk, Kirill Kasanzev, in een mededeling van het ministerie die verspreid werd via Telegram.

Bron: BELGA

De staatsmedia hadden gemeld dat donderdagochtend een S-300-raket was ingeslagen op het grondgebied van Wit-Rusland. Minsk heeft vanwege het incident woensdag al de Oekraïense ambassadeur op het matje geroepen. Kiev liet weten bereid te zijn om mee te werken aan het onderzoek naar het incident. 

Verschillende Oekraïense steden zijn donderdag bestookt met Russische raketten. Oekraïne heeft daarop luchtdoelraketten ingezet om de aanval af te weren. 

(Lees verder onder de foto)

©  EPA-EFE

Een deel van de Russische raketten kwam terecht in Lviv, in het westen van Oekraïne. “De Oekraïense partij sluit geen opzettelijke provocatie van de Russische terreurstaat uit, die een zodanige route voor zijn kruisraketten heeft getrokken om de onderschepping in het luchtruim boven het grondgebied van Wit-Rusland te veroorzaken”, zei het Oekraïense ministerie van Defensie donderdag. 

In Oekraïne groeit de bezorgdheid dat Rusland vanuit Wit-Rusland nieuwe aanvallen zou lanceren. Een incident zoals dat van donderdag kan door Moskou en Minsk gebruikt worden als een excuus om vanuit Wit-Rusland actie te ondernemen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer