©  Shutterstock

The bicycle guy

Tien keer fietsen voor het goede doel: aan deze fietsacties kan je in 2023 allemaal deelnemen

We gaan weer met veel ‘goesting’ fietsen in 2023. En als we onze passie voor de fiets nu ook eens combineren met steun aan een goed doel? Bovendien krijg je bij veel acties ook een fiscaal attest voor je financiële inspanningen. Een win win dus. Wij maakten een selectie van tien acties waar je in 2023 aan kan deelnemen. Die met een (*) hebben we al zelf gereden, en beveel ik graag extra aan.

Tekst : Guy Fransen

Klassieker van het goede doel (*)

Zaterdag 8 april 2023

Goed doel : kankerbestrijding

Afstanden : 12, 15, 70, 110, 160 km

Startgeld : 10 euro, 12 euro (niet-leden Cycling Vlaanderen)

Startplaats : Zulte

Organisatie : WTC De Leierenners

Waarom ? De Leierenners herdenken al jaren de Oost-Vlaamse ere-gouverneur André Denys. Denys was lid van de club, en was zonder twijfel de best fietsende politicus. Hij overleed in 2013 op 65-jarige leeftijd aan longvlieskanker. De opbrengst van de fietstocht gaat dit jaar – voor de derde keer – naar de vzw OIGO (Opgeven is geen optie), verbonden aan de palliatieve eenheid van het UZ Gent. Wie meedoet, fietst door de Vlaamse Ardennen, mee georganiseerd door Cycling Vlaanderen, en krijgt een veel rustiger versie van bijvoorbeeld de Ronde van Vlaanderen voor wielertoeristen.

www.klassiekervanhetgoededoel.be

https://cycling.vlaanderen

www.oigo.be

Dwars door de Boerenbuiten

Zaterdag 29 april 2023

Goed doel : landbouwers, vrouwen en jongeren in Afrika, Latijns-Amerika en Israël en Palestina ondersteunen

Afstanden : 45, 75, 125 km

Startgeld : 30 euro (inclusief broodjeslunch en avondeten) en vooraf 150 euro (giften vanaf 40 euro fiscaal aftrekbaar) inzamelen voor de partnerorganisaties waarmee Broederlijk Delen samenwerkt in Afrika, Latijns-Amerika en Israël en Palestina. Die partnerorganisaties werken met en voor de meest kwetsbare groepen: landbouwers, vrouwen en jongeren.

Startplaats : Oudenaarde

Organisatie : Broederlijk Delen

Waarom? Broederlijk Delen laat je onderweg kennismaken met Belgische boeren die duurzaam en ecologisch werken. Maar ook met de uitdagingen die zij, net als de boeren in het Zuiden, tegenkomen. Broederlijk Delen heeft ook nog ‘Dwars door België’, een driedaagse van Meersel-Dreef naar Torgny (27 tot 29 mei 2023). Startgeld hier (voor tocht en overnachtingen) : 340 euro en voor het goede doel moet op voorhand 500 euro worden ingezameld.

www.broederlijkdelen.be

De BlueRide

Zaterdag 23 september 2023

Goed doel : strijd tegen darmkanker

Afstanden : 60, 100, 130 km

Startgeld : 20 euro (gewoon fietsen) 42 euro (all-in beleving)

Startplaats : Waterschei

Organisatie : Benefiets

Waarom? Dokter Luc Colemont vraagt met allerhande acties al jaren aandacht voor de preventie van darmkanker. Hij is groot voorstander van de regelmatige screening. De opbrengst gaat naar de vzw Stop Darmkanker.

www.stopdarmkanker.be

Grote Prijs Ferdi Van Den Haute

Ferdi Van Den Haute won in 1978 Gent-Wevelgem. Hij vecht momenteel tegen lymfeklierkanker. ©  BELGAIMAGE

Maandag 1 mei 2023

Goed doel : kankerbestrijding + lokaal initiatief

Afstanden : 25, 50, 80, 100 km

Startgeld : 5 euro, 7 euro (niet-leden Cycling Vlaanderen)

Startplaats : Zandbergen

Organisatie : Eldoradofietsers

Waarom? Oud-profrenner Ferdi Van Den Haute (70) werd zes jaar geleden getroffen door lymfeklierkanker. De oud-Belgische kampioen en winnaar van Gent-Wevelgem was voordien nooit ziek geweest. Dankzij stamceltransplantatie stelt hij het redelijk goed. De Eldoradofietsers steunen Van Den Haute met een fietstocht die langs heel veel onbekende wegen in Henegouwen gaat. De opbrengst gaat naar Kom op tegen Kanker, maar elk jaar opnieuw ook naar een kleiner goed doel, vorig jaar de vzw Fiola, een nieuw kinderdagverblijf, met aandacht voor inclusie.

www.eldoradofietsers.be

www.ferdivandenhauteclassic.be

https://cycling.vlaanderen

Climbing for Life (*)

Donderdag 22, vrijdag 23, zaterdag 24 juni 2023

Goed doel : Strijd tegen diabetes

Startplaats : Bormio (Italië)

Donderdag 7, vrijdag 8, zaterdag 9 september 2023

Goed doel : Strijd tegen longaandoeningen

Startplaats : Alta Badia

Afstanden : Uitgestippelde parcoursen met verschillende afstanden

Startgeld : 140 euro (zelf voor vervoer en overnachtingen zorgen)

Organisatie : Golazo

Waarom? Climbing for Life wil met de twee meerdaagse tochten in Italië aantonen dat, mits de juiste voorbereiding, iedereen zichzelf kan overtreffen. De events brengen de nood en voordelen van regelmatig bewegen onder de aandacht bij mensen met diabetes of een longaandoening. Hiervoor worden tevens meer dan 20 ambassadeurs, allemaal mensen met diabetes of een longaandoening, klaargestoomd om respectievelijk de Stelvio te beklimmen of de 4 toppen van de bloedmooie Sella Ronda te bedwingen. €20 van je deelnameprijs gaat rechtstreeks naar de Diabetes Liga en diverse verenigingen voor mensen met longaandoeningen.

www.climbingforlife.be

MonVentoux (*)

Zaterdag 24 juni 2023

Goed doel : beweegcampagne

Afstanden : 21, 25,9 km, 131 km, 173 km

Startplaats : Bédoin (Frankrijk)

Startgeld : 135, 175, 195 euro (al naargelang de afstand. Zelf voor vervoer en overnachtingen zorgen)

Organisatie : Sporta

Waarom? Sporta mag zich de absolute pionier noemen van grote beweegcampagnes op de fiets. In 2005 trok de organisatie voor het eerst naar de Mont Ventoux. In deze editie zal de aandacht nog meer gaan naar echte beginnende fietsers, die zich ook kunnen voorbereiden met gratis deelname aan 6 wielertochten (Ethias Challenges). Meer gevorderde fietsers kunnen zich aan meerdere beklimmingen of langere tochten wagen. Vijf euro van het inschrijvingsgeld gaat naar de vzw To Walk Again, dat mensen met een fysieke beperking opnieuw maximaal wil laten bewegen.

www.monventoux.be

Vélo Afrique

Donderdag 9 tot zondag 19 november 2023

Goed doel : scholen in Afrika

Afstanden: variëren volgens de etappes, totaal 490 km

Startplaats : Kigali (Rwanda)

Startgeld : 2.750 euro (voor de reis), 1.500 euro voor het goede doel

Organisatie : Vélo Afrique

Waarom? Vélo Afrique zet zich al jaren in voor het onderwijs in meerdere Afrikaanse landen. De opbrengst van de fietstochten gaat naar de bouw van scholen. De deelnemers – maximum 45 per groep – rijden met een eigen te transporteren mountainbike (wordt mee voorbereid door de organisatie). De overnachtingen zowel in tenten, kleine hotelletjes als iets betere resorts. Vélo Afrique organiseert ook nog andere wielertochten in Afrika.

https://veloafrique.be

Vélo Afrique-wielerbaan (*)

Zondag 10 december 2023 (o.v.)

Goed doel: scholen in Afrika

Afstanden: fietsen op de piste (één of meerdere uren)

Startplaats: Wielercentrum Eddy Merckx (Gent)

Startgeld: 20 euro (inclusief pistefiets)

Waarom? Hoofdredacteur/uitgever Frederik Backelandt van het fietstijdschrift Grinta! geeft iedereen al jaren de kans om te proeven van fietsen op een wielerbaan. Zowel absolute beginners als meer ervaren pistiers zijn welkom. Pedalen meebrengen is een must, de pistefiets wordt ter plaatse voorzien. Reservatie per blok van 1 uur. De opbrengst gaat naar de schoolprojecten van Vélo Afrique.

https://cycling4life.be

De 1000 km voor Kom op tegen Kanker (*)

Donderdag 18 tot en met zondag 21 mei 2023

Goed doel : wetenschappelijk kankeronderzoek

Afstand : 1.000 km (acht ritten van 125 km)

Startgeld : 5.500 euro

Startplaats : Mechelen (tenzij middagstart, dan vertrek in andere gaststad)

Organisatie : Kom op tegen Kanker

Waarom? Met de 1000 km voor Kom op tegen Kanker zamelt de organisatie geld in voor wetenschappelijk kankeronderzoek. In de eerste editie van 2005 ging het om 750.000 euro, vorig jaar werd meer dan 6 miljoen euro ingezameld. Elk team mag uit maximum 8 deelnemers bestaan, maar ook individueel deelnemen kan. Inzamelen van 5.500 euro is wel een must. De pelotons worden volgens verschillende snelheden (24, 27 en 30 km per uur) ingedeeld, en professioneel begeleid. Een variant is het internationale peloton met vertrek in het Franse Rennes, en vier etappes (kostprijs 500 euro, en 6.000 euro in te zamelen)

www.de1000km.be

De Col op voor Kom op tegen Kanker

Zaterdag 9 september 2023

Goed doel : wetenschappelijk kankeronderzoek

Afstand : 35 km (meerdere lussen mogelijk)

Startgeld : 200 euro + 2.000 euro inzamelen voor kankerbestrijding

Startplaats: Les Saisies (Frankrijk)

Organisatie : Kom op tegen Kanker

Waarom? Kom op tegen Kanker wil de fietsers ook internationaal nog meer bieden. Centraal in dit verhaal : de col des Saisies in de Alpen, niet zo heel ver van de befaamde Mont Blanc, en in 2023 ook te beklimmen door het Tourpeloton. Ook hier gaat het geld naar onderzoek rond kanker.

www.komoptegenkanker.be/de-col-op

We Ride Flanders (*)

Nog diverse andere organisaties steunen direct of indirect een goed doel. Deelnemers aan de Ronde van Vlaanderen voor wielertoeristen, zaterdag 1 april 2023, kunnen bijvoorbeeld 5 euro bovenop hun inschrijvingsgeld storten ten gunste van de Diabetesliga.

www.werideflanders.com

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer