Aangeboden door HBVL Shop

Met deze tips fiets je veilig en vlot de winter door

Je tweewieler hoeft in de winter niet op stal te blijven. Als je op volgende zaken let, kan je ook in de donkere maanden gebruik blijven maken van je fiets. Met een gezonde blos op je gezicht en zonder file kom je vlot aan op je bestemming!

1. Zorg dat je gezien wordt

Het is ’s ochtends en ’s avonds lang donker, en zelfs overdag is er door mist, regen en sneeuw vaak een slecht zicht. Zorg dus dat je goed zichtbaar bent voor andere weggebruikers. Degelijke fietsverlichting en reflecterende items op je kleding en fiets zijn essentieel als je de weg op gaat.

2. Kleed jezelf goed aan

Iedereen die in de winter fietst, weet dat het op je stalen ros kouder voelt dan te voet. Bedek je hoofd en je oren met een warme muts, en koop degelijke water- en winddichte handschoenen. Ook warme voeten zorgen ervoor dat je niet snel verkleumt. Elektrisch fietsen is prettig, maar je trapt jezelf wel minder snel warm. De ondersteuning een standje lager zetten en zelf wat harder meetrappen is goed voor de conditie én je lichaamstemperatuur. Ben je bang om te vallen? Draag dan een fietshelm voor extra veiligheid.

SHOP NU. Elektrische fiets met bereik tot 120 km voor maar € 1799 i.p.v. € 2799. Nu met gratis fietsslot.

3. Zorg voor je accu

Heb je een elektrische fiets? Let dan extra op de batterij. Die houdt namelijk niet van vrieskou. Hou er rekening mee dat je fietsbatterij bij langere tochten sneller leeg zal lopen dan in de zomer. Bewaar je tweewieler bij voorkeur in de garage, berging of een schuurtje waar het niet vriest. Een fiets met een afneembare batterij heeft de voorkeur. Laat je accu eerst op kamertemperatuur komen voor je hem opnieuw gaat laden.

4. Geef je fiets een winterbeurt

Zorg dat je ketting goed gesmeerd is met kettingolie. Ook de remkabels kan je even insmeren, zodat vocht niet kan vastvriezen. Zet je zadel een beetje lager zodat je je voeten op de grond kunt zetten wanneer je dreigt te vallen, en laat een beetje lucht uit de banden lopen. Iets zachter opgepompte banden zijn breder en zorgen voor meer grip. Wie nog een stapje verder wilt gaan, kan ook speciale winterbanden aanschaffen voor de fiets. En heb je door strooizout gereden? Spoel je fiets dan even af met water, dat voorkomt roest.

5. Verander je route

De kortste route is in de winter niet altijd de veiligste. Vertrek op tijd zodat je rustig kunt rijden. Kies zo veel mogelijk voor wegen zonder kasseien, tramsporen, grote kruispunten en druk verkeer. Kijk welke routes het eerst gestrooid worden. Als fietser mag je de rijbaan gebruiken wanneer het fietspad niet berijdbaar is, maar hou voldoende afstand van het andere verkeer. Verse sneeuw is veiliger om te fietsen dan gladde rijsporen.

Gerelateerd

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws