Themabeeld ©  AP

Taiwan verlengt verplichte legerdienst tot een jaar

Taiwan zal de verplichte legerdienst verlengen van vier maanden tot een jaar. Dat heeft de president Tsai Ing-wen dinsdag aangekondigd. Ze heeft daarbij benadrukt dat het eiland zich moet voorbereiden op de groeiende dreiging van China.

jvhBron: BELGA

“De huidige legerdienst van vier maanden is niet voldoende om aan de situatie te beantwoorden, die in constante en snelle evolutie is”, aldus de president. “We hebben beslist om vanaf 2024 de legerdienst van een jaar op te zetten.” De hervorming geldt voor alle mannen die na 1 januari 2005 zijn geboren.

Het eiland met 24 miljoen inwoners leeft onder constante dreiging van een invasie door China. Peking beschouwt het eiland als een deel van het Chinese grondgebied dat, indien nodig met geweld, moet worden heroverd. 

De aankondiging komt twee dagen na Chinese legeroefeningen nabij Taiwan. China zei die te hebben georganiseerd als reactie op “provocaties” en “samenzwering” tussen de VS en Taiwan. “Niemand wil oorlog... maar, mijn landgenoten, vrede zal niet uit de lucht komen vallen”, aldus nog de Taiwanese president.

Onder het leiderschap van Xi Jinping verhoogde China de militaire, diplomatieke en economische druk op Taiwan. Ook het westen en talrijke buurlanden van China zijn steeds meer ongerust over een mogelijke Chinese invasie.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer