© Marc Gysens

Voetbalbond wil assistent Thomas Vermaelen aan boord houden bij Rode Duivels, andere stafleden moeten afwachten

De zoektocht naar een bondscoach is aan de gang. De voetbalbond screent potentiële opvolgers voor Roberto Martinez, maar de vraag is ook wat er met diens assistenten zal gebeuren. Thomas Vermaelen (37) lijkt de enige die zekerheid heeft over zijn toekomst. De bond wil met hem door als T2, hij heeft een contract van onbepaalde duur. Andere stafleden als Thierry Henry en Erwin Lemmens moeten afwachten.

Jürgen Geril

Op 6 december – na de pijnlijke en vroegtijdige WK-uitschakeling tegen Kroatië – kondigde Roberto Martinez aan dat hij stopte als Belgisch bondscoach. Sindsdien werd er niets gezegd over de toekomst van zijn stafleden. Wat met het lot van zijn trouwe assistenten Thierry Henry, Thomas Vermaelen, Antony Barry en keeperstrainers Erwin Lemmens en Iñaki Bergara?

De voetbalbond wil nog niet te diep op de kwestie ingaan zolang er geen nieuwe technisch directeur en bondscoach zijn, maar minstens vier van hen hebben geen werkzekerheid meer bij België. Thomas Vermaelen is de enige die weet dat hij aan boord kan blijven. Hij stopte begin dit jaar met voetballen om hulpcoach te worden bij de nationale ploeg en de intentie was toen al om op lange termijn te werken met de ex-verdediger. Dat is niet veranderd als de opvolger van Martinez zijn fiat geeft. Vandaar ook zijn contract van onbepaalde duur.

Ambitieuze Henry

Bij Thierry Henry is de situatie enigszins anders. De Fransman gaf altijd aan dat hij na het WK wel zou zien waar zijn toekomst lag en kreeg op de Franse zender Amazon Prime Video Sport de vraag of hij niet opnieuw hoofdcoach wil worden, zoals hij dat eerder al was bij Monaco en Montreal. Hier en daar wordt Thierry Henry – die close is met Lukaku en co. – ook naar voren geschoven als kandidaat-bondscoach. “Ik moet nederig blijft wat betreft dit onderwerp”, stelde Henry. “Ik lig nog onder contract bij België, maar als we over de toekomst praten, hoop ik op een bepaald moment wel een club te vinden met een mooi project.”

De vraag is dus of we Henry nog zullen terugzien in Tubeke, en dat geldt ook voor de assistenten Anthony Barry en keeperstrainer Iñaki Bergara. De Engelsman Barry is ook nog hulptrainer bij het Engelse Chelsea en heeft dus een job om op terug te vallen, terwijl de Spanjaard Bergara vooral een vertrouweling was van Roberto Martinez. Het is geen geheim dat de keepers closer waren met Erwin Lemmens, de andere keeperstrainer. Diens contract liep echter af na het WK, waardoor hij nu in het ongewisse verkeert. Thibaut Courtois gaf wel al aan dat hij nog wil doorgaan bij de Rode Duivels tot het WK van 2026 en dat hij dat graag met Lemmens aan zijn zijde zou doen.

En wat doet Martinez?

Veel zal dus afhangen van de nieuwe technisch directeur en bondscoach bij België, maar ook van wat Roberto Martinez zal doen. Als de Spanjaard op korte termijn aan de slag gaat bij een ander land – pakweg Polen of Mexico – of bij een andere club, dan valt niet uit te sluiten dat hij enkele oud-stafleden vraagt om mee te gaan. Dat laatste zou zelfs Erwin Lemmens doen twijfelen.