©  Tom Palmaers

Antwerps gerecht keurt minnelijke schikkingen goed in Operatie Propere Handen

De Antwerpse kamer van inbeschuldigingstelling heeft donderdag de verruimde minnelijke schikkingen goedgekeurd die tien verdachten in het dossier ‘Propere Handen’, het onderzoek naar fraude in het Belgische voetbal, hebben afgesloten met het federaal parket. Dat heeft het federaal parket donderdagmiddag bekendgemaakt. “Na betaling binnen de voorziene termijn van de geldsom bepaald in de bekrachtigde minnelijke schikking, vervalt de strafvordering tegen de dader”, zegt het federaal parket.

Belga

In het dossier ‘Propere Handen’ vroeg het federaal parket de doorverwijzing van 57 personen naar de correctionele rechtbank. Het gaat om 56 natuurlijke personen en één vennootschap. Ze worden verdacht van valsheid in geschrifte, witwassen, matchfixing en lidmaatschap van een criminele organisatie.

Tien van hen hebben nu een verruimde minnelijke schikking afgesloten. Dat houdt niet in dat ze schuld bekennen op strafrechtelijk vlak, maar dat ze wel hun aansprakelijkheid op burgerlijk vlak erkennen. Mits de betaling van een bepaalde som, moeten ze niet voor de correctionele rechtbank verschijnen en vermijden ze een strafrechtelijke veroordeling. Ook moeten de betrokkenen de benadeelden vergoeden. Concreet betekent dat dat ze belastingen moeten betalen die de fiscus misliep door de vervalste contracten.

Volgens verschillende media gaat het om voorzitter Bart Verhaeghe en manager Vincent Mannaert van Club Brugge, manager Michel Louwagie van AA Gent, manager Matthias Leterme van KV Kortrijk, oud-bestuursleden Herbert Houben, Patrick Janssens, Herman Nijs en Filip Aerden van Racing Genk, oud-bestuurslid Paul Van der Schueren van OH Leuven, en Erwin Lemmens, keeperstrainer bij de Belgische voetbalbond. Zij zouden allemaal valsheid in geschrifte hebben gepleegd bij het afsluiten van transfers of bij het opstellen van valse facturen om makelaars of trainers gedeeltelijk in het zwart te betalen.

Het federaal parket geeft geen commentaar over die namen of over de bedragen die zij moeten betalen in het kader van de minnelijke schikking, maar sluit niet uit dat er in de toekomst nog verdachten een dergelijke schikking afsluiten.

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Lees meer