©  © Koen Vanmechelen

Koen Vanmechelen mept virus kapot én herstelt het weer op solo-expo in Cuba

Havana -

Zeven jaar na zijn vorige passage stelt Koen Vanmechelen opnieuw tentoon in de Cubaanse hoofdstad Havana. In het Museo Nacional de Bellas Artes brengt hij een boodschap van hoop.

Christof Rutten

In 2015 was Vanmechelen al te gast in het land van Fidel, toen op de Biënnale van Havana. Hij herintroduceerde er de Cubalaya-kip. Nu exposeert hij een dertigtal installaties en werken in het gerestaureerde nationaal museum van Cuba. “Op zeven jaar tijd lijken we op een andere planeet te leven“, zegt Vanmechelen.

©  © Koen Vanmechelen

Covid, oorlog in Europa… Zeven jaar geleden leek het inderdaad onvoorstelbaar voor de meesten onder ons. Maar aan doemdenken doet Vanmechelen nooit. De expo benadrukt - zoals de titel al verklapt - hoop: “Medusa’s Hope gaat over onze wereld in volle transitie. Het is een hoopvolle oproep tot een omwenteling die ons perspectief ten opzichte van het bestaan op onze planeet kan doen kantelen.”

©  © Koen Vanmechelen

Dat deze expo in Cuba plaatsvindt, is belangrijk stelt hij. “In die omwenteling mogen we niemand vergeten, vandaar Ubuntu, een Afrikaanse filosofie die ik ben omdat wij zijn betekent. Het is van levensbelang om een nieuwe renaissance ook te verbeelden buiten Europa. Cuba is een land dat geïsoleerd is van de rest van de wereld en dat erg lijdt onder de gevolgen van COVID-19 en die isolatie, maar dat ook een unieke visie heeft op onder andere natuurbehoud.”

LEES OOK: Koen Vanmechelen overspoelt Knokke met expo: “Dromedarissen kunnen ons redden”

©  © Koen Vanmechelen

De tentoonstelling bestaat voornamelijk uit nieuwe werken en installaties. Het hart van de expo is de Medusa-ruimte waar een acht meter lang muurportret van Vanmechelens partner en muze, social entrepreneur Chido Govera hangt. Het werk is geïnspireerd op Titiaan’s Venus van Urbino. “Medusa’s Hope toont het ware gezicht van de Medusa: niet negatief, maar als een krachtige vrouw met genezende krachten. Ze herschept het museum in een helende plaats en opent in onze turbulente wereld een opening naar een andere, meer hoopvolle toekomst.”

©  © Koen Vanmechelen

LEES OOK: “In revolutionair Havana dringt mijn Medusa aan op hoop voor iedereen”

Ook de strijd tegen covid krijgt een plek in de expo. In Bang Bang, een installatie en video, slaat Vanmechelen een glazen virus kapot. Maar daarna herstelt hij het met Kintsugi, de Japanse reparatiekunst om gebroken voorwerpen weer te lijmen met gouden lak. “We zullen moeten aanvaarden dat dit virus onze evolutie mee bepaalt en deel uitmaakt van het grote geheel waarin Medusa’s Hope de schakel is naar een nieuwe tijd. We moeten met iedereen en alles in dezelfde boot: mensen en andere dieren, alle culturen, al wat leeft. Ubuntu dus”.

De expo loopt nog tot 2 april (www.koenvanmechelen.be)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer