De kloof tussen werkgever en kandidaat...
Op diverse vlakken hebben werkgevers en (potentiële) werknemers een andere kijk. Of het nu gaat over verwachtingen van een toekomstige werkgever of ingeschatte kennis voor een nieuwe job: er gaapt een kloof tussen werkgever en kandidaat.
Jobat en Made in voerden dit najaar in Vlaanderen en Brussel een onderzoek uit bij een 1000-tal (potentiële) werknemers enerzijds en zowat 350 werkgevers anderzijds. Doel was het in kaart brengen hoe bedrijven kunnen omgaan met het tekort op de arbeidsmarkt. Al dook er toch ook vaak een mismatch op.
1. Mismatch inzake verwachtingen
In het Jobat-onderzoek werd vooreerst gepolst naar de verwachtingen: “welke punten vind je het meest belangrijk bij je huidige werkgever of bij een potentiële nieuwe werkgever?”, was de vraag aan de werknemers. Bij de werkgevers klonk het: “wat zijn de sterkste punten van jouw bedrijf om nieuwe werknemers te vinden?”
Met duidelijke verschillen als resultaat. Zo stellen werknemers een goede ligging (of vlotte bereikbaarheid) van de werkgever voorop. Terwijl slechts 20% van de werkgevers dit als sterkte ziet. Maar beschik je als werkgever over een vlot bereikbare locatie, dan speel je dit dus maar zeker uit in je vacaturetekst. Werknemers hechten daar dus blijkbaar veel belang aan.
Onderschat daarnaast ook niet het belang dat werknemers aan hun loon hechten, een item dat met de energiecrisis overigens alleen nog maar een belang heeft gewonnen. Aantrekkelijk loon is, na locatie, de tweede prioriteit van de werknemers. 40% vindt dit belangrijk, terwijl slechts 23% van de werkgevers dit aangeven als sterkte.
Een vergelijkbare mismatch zien we ook inzake reputatie: vindt 24% van de werkgevers een goede reputatie een sterkte, dan blijkt slechts 6% van de werknemers dit belangrijk te vinden.
2. Mismatch inzake kijk op ervaring
Er is ook een kloof inzake de interpretatie van jobvereisten. Zo zou (slechts) 46% van de kandidaten solliciteren zonder over het gewenste diploma te beschikken. Werknemers zijn doorgaans van oordeel dat zij aan de meeste profieleisen (80% of meer) moeten voldoen vooraleer ze zich kandidaat stellen. Vooral vrouwen en kandidaten met een hoger diploma blijken relatief streng voor zichzelf.
Werkgevers zien dit anders. Voor het merendeel van de werkgevers is het bijvoorbeeld voldoende dat kandidaten aan 60% tot 80% van de profieleisen beantwoorden. Drie kwart van de werkgevers is zelfs bereid om iemand op gesprek te laten komen die niet het vereiste diploma heeft. Van deze groep willen bijna acht op de tien aan deze potentiële werknemers ook een extra opleiding aanbieden.
Een afsluitende tip voor de werkgevers: beperk je met de vooropgestelde eisen dus tot het minimum in je vacature, zo niet schrik je heel wat kandidaten af.
Lees ook:
- Wat bepaalt je keuze voor een werkgever?
- Hoe vind je concreet de job die bij je past?
- Continu op zoek naar een betere job: een must?
Bron: Jobat.be